Ο πατέρας μου ο Χένρι Κίσινγκερ έγινε 100, αυτή είναι η συνταγή της μακροζωίας του

Ο πατέρας μου ο Χένρι Κίσινγκερ έγινε 100, αυτή είναι η συνταγή της μακροζωίας του Facebook Twitter
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Φωτ.: Ted Dully/The Boston Globe via Getty Images/Ideal Image
0



ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
, ο πατέρας μου, Χένρι Κίσινγκερ, γιορτάζει τα 100α του γενέθλια, γεγονός που μπορεί να έχει μια αίσθηση αναπόφευκτου για όποιον γνωρίζει τη δύναμη του χαρακτήρα του και την αγάπη του για τους ιστορικούς συμβολισμούς. Όχι μόνο έχει ζήσει περισσότερο από τους περισσότερους συναδέλφους του, πολλούς επιφανείς επικριτές και μαθητές του, αλλά παρέμεινε επίσης ακούραστα δραστήριος καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ακόμη και η πανδημία δεν τον επιβράδυνε: Από το 2020, έχει ολοκληρώσει δύο βιβλία και έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα τρίτο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέστρεψε εγκαίρως από τη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Λισαβόνα, για να παραστεί σε μια σειρά από εορτασμούς για τα εκατό χρόνια που θα τον οδηγήσουν από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και, τέλος, στη γενέτειρά του, το Φυρτ της Γερμανίας.

Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως ψυχρός ρεαλιστής, κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένος είναι. Πιστεύει βαθιά σε έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η αφοσίωση και ο δικομματισμός. Τον πονάει να βλέπει την μοχθηρία στον σημερινό δημόσιο διάλογο και την κατάρρευση της τέχνης της διπλωματίας.

Η μακροζωία του πατέρα μου είναι ιδιαιτέρως αξιοθαύμαστη αν αναλογιστεί κανείς το πρόγραμμα που ακολούθησε σε όλη του την ενήλικη ζωή, το οποίο περιλαμβάνει μια διατροφή με πολλά λουκάνικα και σνίτσελ, μια καριέρα με αμείλικτο άγχος και μια αγάπη για τον αθλητισμό καθαρά ως θεατής, ποτέ ως συμμετέχων.

Πώς εξηγείται λοιπόν η διαρκής πνευματική και σωματική του ζωτικότητα; Έχει μια άσβεστη περιέργεια που τον κρατά ενεργά απασχολημένο με τον κόσμο. Το μυαλό του διαρκώς εντοπίζει και παλεύει με τις υπαρξιακές προκλήσεις των καιρών. Στη δεκαετία του 1950, το μείζον θέμα ήταν η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και η απειλή τους για την ανθρωπότητα. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ως ένας πολλά υποσχόμενος νέος 95 ετών, ο πατέρας μου απέκτησε εμμονή με τις φιλοσοφικές και πρακτικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια αναλογιζόταν τις επιπτώσεις αυτής της νέας τεχνολογίας, με τρόπο που ενίοτε θύμιζε στα εγγόνια του τις ιστορίες των ταινιών Terminator. Ενώ βυθιζόταν στις τεχνικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης με την ένταση ενός μεταπτυχιακού φοιτητή του ΜΙΤ, εμπλούτιζε τη συζήτηση για τις χρήσεις της με τη μοναδική φιλοσοφική και ιστορική του διορατικότητα.

Το άλλο μυστικό της αντοχής του πατέρα μου είναι η αίσθηση αποστολής που τον διακρίνει. Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως ψυχρός ρεαλιστής, κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένος είναι. Πιστεύει βαθιά σε έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η αφοσίωση και ο δικομματισμός. Τον πονάει να βλέπει την μοχθηρία στον σημερινό δημόσιο διάλογο και την κατάρρευση της τέχνης της διπλωματίας.

Ακόμη και όταν οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου βρίσκονταν στην κορύφωσή τους, ο Σοβιετικός Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Ντομπρίνιν ήταν τακτικός επισκέπτης στο σπίτι μας. Οι δυο τους έπαιζαν περιστασιακά παρτίδες σκάκι μεταξύ των διαπραγματεύσεων για θέματα που αφορούσαν ολόκληρο τον πλανήτη. Ο πατέρας μου δεν είχε ψευδαισθήσεις σχετικά με την φύση του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά αυτές οι τακτικές συζητήσεις βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων σε μια εποχή που οι πυρηνικές υπερδυνάμεις έμοιαζαν να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Μακάρι να γινόταν ένας τέτοιος τακτικός διάλογος μεταξύ των κορυφαίων παικτών στις σημερινές παγκόσμιες εντάσεις.

Πέρα από το σκάκι όμως, η διπλωματία δεν αποτελούσε ποτέ παιχνίδι για τον πατέρα μου. Την ασκούσε με αφοσίωση και επιμονή που γεννήθηκε από προσωπική εμπειρία. Ως πρόσφυγας από τη ναζιστική Γερμανία, είχε χάσει 13 μέλη της οικογένειάς του και αμέτρητους φίλους στο Ολοκαύτωμα. Επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Γερμανία, ως Αμερικανός στρατιώτης, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άχλεμ κοντά στο Ανόβερο. Τον επόμενο μήνα, θα επιστρέψει στο Φυρτ, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του παππού του, ο οποίος δεν διέφυγε.

Ξέρω ότι κανένας γιος δεν μπορεί να είναι πραγματικά αντικειμενικός όσον αφορά στην κληρονομιά του πατέρα του, αλλά είμαι υπερήφανος για την πολιτική του δεινότητα, τις συνεπείς αρχές του και την βαθιά του επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας. Αυτή είναι η αποστολή που επιδίωξε για το μεγαλύτερο μέρος ενός ολόκληρου αιώνα, χρησιμοποιώντας το σπάνιο μυαλό του και την αστείρευτη ενέργειά του για να υπηρετήσει τη χώρα που έσωσε την οικογένειά του και τον οδήγησε σε ένα ταξίδι πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ