Κίνα: Χοίροι, κουνέλια και ψάρια πεθαίνουν λόγω καύσωνα

Κίνα: Χοίροι, κουνέλια και ψάρια πεθαίνουν λόγω καύσωνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Σε μεγάλα τμήματα της Κίνας σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ αλλά και έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα αγροτικά ζώα υποφέρουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ και οι καλλιέργειες επηρεάζονται αρνητικά. 

Η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες ελλείψεις στην ενέργεια και διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανίας. Φέτος, η ακραία ζέστη έχει αρχίσει να προκαλεί ξανά εκτεταμένα προβλήματα. 

Χοίροι, κουνέλια και ψάρια έχουν πεθάνει από τις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ τα χωράφια με σιτάρι στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει μέσα στους επόμενους μήνες τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας.

Από τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες σε δεκάδες κινεζικές πόλεις έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Το κύμα καύσωνα κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αρκετές πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σιτσουάν να καταγράφουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την Τετάρτη, 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διάφορες πόλεις της χώρας κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, μπορεί να διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων και να επιφέρουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε ο Σενγκ Τσία, επικεφαλής γεωργικός αναλυτής της Citic Securities.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε για αυξανόμενες απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω του επικείμενου Ελ Νίνιο, ενός φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες.

«Στην Κίνα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα οδηγήσει εύκολα σε αυξημένη κλιματική αβεβαιότητα στη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, προκαλώντας πλημμύρες στο νότο, ξηρασία στο βορρά και κρύο καλοκαίρι στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Σενγκ.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ