Έρευνα: Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό -Σε ποια άτομα

Έρευνα: Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό -Σε ποια άτομα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Την επικινδυνότητα της οξείας άσκησης για ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτίδες καταγράφει νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Physics of Fluids».

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε κάποιες περιπτώσεις. 

«Οι καρωτίδες αρτηρίες παρέχουν ροή αίματος στους ιστούς του προσώπου και στον εγκέφαλο και βρίσκονται και στις δύο πλευρές του λαιμού», δήλωσε ο ερευνητής Σόμναθ Ρόι του ινδικού ινστιτούτου τεχνολογίας Kharagpur. Καρωτίδες αρτηρίες ονομάζονται οι δύο αρτηρίες που ξεκινούν από την αορτή, διατρέχουν όλο το μήκος της πλάγιας τραχηλικής χώρας (μία σε κάθε πλευρά) και εισέρχονται στο κρανίο. Αποτελούν τις κύριες αρτηρίες αιμάτωσης του εγκεφάλου (μία για κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο).

«Όταν το λίπος, η χοληστερόλη και άλλα σωματίδια συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των καρωτίδων, σχηματίζουν μια πλάκα που φράζει την αρτηρία. Αυτό ονομάζεται στένωση και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα πρώιμα στάδια συσσώρευσης. Η στένωση είναι επικίνδυνη επειδή περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο», εξήγησαν οι ερευνητές. «Χωρίς το απαραίτητο αίμα, ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου και ο ασθενής παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο» προσθέτουν. 

«Η έντονη άσκηση εμφανίζει δυσμενείς επιδράσεις σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης. Αυξάνει σημαντικά τη διατμητική τάση στη ζώνη της στένωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ρήξη της στένωσης» ανέφερε ο γιατρός Σόμναθ Ρόι και τόνισε πως έτσι προκαλείται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαφορετικά τα δεδομένα για τους υγιείς σύμφωνα με την έρευνα 

Αντίθετα, για τους υγιείς και για όσους έχουν μόνο ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος. Στους υγιείς ασθενείς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για τους ασθενείς που ήδη εμφανίζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική.

Πώς λειτούργησαν οι ερευνητές 

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%. Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό. Για τις υγιείς και τις ήπιες περιπτώσεις η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση. Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM