Γαλλία: «Δεν ζητήσαμε ποτέ μίσος και ταραχές» λέει η οικογένεια του 17χρονου

Γαλλία: «Τα επεισόδια δεν τιμάνε τη μνήμη του Ναέλ» λέει συγγενής του 17χρονου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συγγενής του 17χρονου Ναέλ Μ. που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά και ο θάνατός του ξεσήκωσε κύματα επεισοδίων σε όλη τη Γαλλία, εξηγεί στο BBC ότι η οικογένειά του δεν ήθελε να πυροδοτήσει ταραχές. 

Στη δίνη της έκτης ημέρας της κοινωνικής εξέγερσης στη Γαλλία, με επεισόδια σε κάθε μεγάλη πόλη της, ο συγγενής του 17χρονου εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νόμος που επιτρέπει σε αστυνομικούς να ασκούν βία, ακόμα και επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα του πολίτη, πρέπει να αλλάξει. 

Μιλώντας στο BBC κοντά στο σπίτι της οικογένειας στη Ναντέρ, ο συγγενής είπε ότι η εξέγερση - από την οποία έχουν προκύψει χιλιάδες συλλήψεις, κατεστραμμένα καταστήματα και καμένα οχήματα σε κάθε γωνιά της χώρας«δεν τιμά τη μνήμη του Ναέλ».

«Δεν ζητήσαμε ποτέ μίσος και ταραχές. Δεν ζητήσαμε να σπάσουν ή να κλέψουν. Όλα αυτά δεν είναι για τον Ναέλ» είπε μιλώντας ανώνυμα για την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία

«Είχαμε ζητήσει μια ειρηνική πορεία στον δρόμο. Να περπατήσουμε στη μνήμη του Ναέλ, ακόμα και θυμωμένοι, να κάνουμε και διαδηλώσεις, αλλά χωρίς αυτό το ξέσπασμα» επισημαίνει. 

Ο συγγενής τόνισε ότι οι γαλλικές αρχές πρέπει να αλλάξουν τον νόμο που επιτρέπει στους αστυνομικούς να πυροβολούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων τους. Παράλληλα, ζήτησε «καλύτερη εκπαίδευση για τη γαλλική αστυνομία και ρύθμιση του νόμου οπλοχρησίας.

Ο ποινικός κώδικας της Γαλλίας άλλαξε το 2017, επιτρέποντας την ευρύτερη χρήση πυροβόλων όπλων, αφού η αστυνομία είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι αντιμετωπίζει αυξημένα επίπεδα βίας.

Έκκληση στους διαδηλωτές να σταματήσουν τη βία έκανε νωρίτερα και  η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ. «Δεν θέλουμε να καταστρέφουν καταστήματα, λεωφορεία και σχολεία. Σταματήστε τα επεισόδια», είπε η Νάντια στο BFM TV. «Χρησιμοποιούν τον Ναέλ ως δικαιολογία», λέει. «Θέλουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν».

Γαλλία: Συγκεντρώνουν χρήματα για την υπεράσπιση του αστυνομικού

Τουλάχιστον 738.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα στο GoFundme, μετά από έκκληση ακροδεξιού πολιτικού να στηριχτεί οικονομικά ο αστυνομικός που σκότωσε τον 17χρονο, επειδή δεν υπάκουσε στην εντολή του να σταματήσει. 

Η σελίδα δημιουργήθηκε από τον Ζαν Μεσία, έναν πρώην πολιτικό που υποστήριξε τον Έρικ Ζεμούρ, ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία, στις γαλλικές εκλογές. Η σελίδα ισχυρίζεται ότι ο αξιωματικός «έκανε τη δουλειά του και τώρα πληρώνει υψηλό τίμημα».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Γονείς μηνύουν το σχολείο του γιου τους για την ποινή που του επιβλήθηκε λόγω χρήσης AI

Διεθνή / ΗΠΑ: Γονείς μηνύουν το σχολείο του γιου τους για την ποινή που του επιβλήθηκε λόγω χρήσης AI

Ο Ράιαν Άμποτ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, δήλωσε ότι η χρήση της AI από τους μαθητές είναι «συνηθισμένη, ακόμη και όταν απαγορεύεται», και είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με ακρίβεια
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα ο οποίος δεν άκουγε τις εντολές τους

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και γρονθοκόπησαν κωφό άντρα επειδή δεν άκουγε τις εντολές τους

Τον χτύπησαν και έκαναν χρήση τέιζερ για να τον ακινητοποιήσουν - Βίντεο από το συμβάν αναστάτωσε την κοινότητα - Ζητούν να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του άντρα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Διεθνή / Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία
LIFO NEWSROOM