Έξι ευρωπαϊκοί τελικοί ποδοσφαίρου που διεξήχθησαν στην Ελλάδα

Ντέγιαν Σαβίσεβιτς Facebook Twitter
Ο παίκτης της Μίλαν, Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, κρατάει ψηλά το τρόπαιο μετά τη νίκη στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου UEFA 1994 επί της Μπαρτσελόνα στις 18 Μαΐου 1994 στην Αθήνα. Φωτ.: Shaun Botterill/Allsport/Getty Images/Hulton Archive/Ideal Image
0

ΩΡΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Λίγες μέρες μετά την παραίτηση της Ελλάδας από τις ενδιαφερόμενες διοργανώτριες χώρες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και κόντρα στη ροή των εξελίξεων, η UEFA ανέθεσε τη διεξαγωγή του επερχόμενου τελικού του Europa Conference League (29/5/2024) στην OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η επιλογή του γηπέδου, όπως φαίνεται, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έναν μήνα πριν από τον τελικό συμπληρώνονται τα 100 χρόνια ζωής του συλλόγου. Το νεόδμητο γήπεδο της «Ένωσης», λοιπόν, γίνεται το τέταρτο ελληνικό που θα φιλοξενήσει Ευρωπαϊκό Τελικό, δεκατρία χρόνια μετά τον αγώνα Μίλαν-Λίβερπουλ που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως στις 15 Αυγούστου θα λάβει χώρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο τελικός του Super Cup, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, ανοίγοντας μας την όρεξη για την αναμέτρηση του Μαΐου.

Αλήθεια όμως, πόσες φορές οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ποδοσφαίρου έχουν δείξει εμπιστοσύνη στη χώρα μας; Με αφορμή την αναγγελία της έδρας του τελικού, η LiFO ανατρέχει σε έξι προηγούμενους τελικούς που έφεραν την Ελλάδα στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο.

1971: Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης (Κύπελλο Κυπελλούχων), Γ. Καραϊσκάκης

Τα γκολ του πρώτου εκ των δύο τελικών στο Γ. Καραϊσκάκης.

Την πρωτοκαθεδρία στους εν Ελλάδι τελικούς κατέχει το Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο το βράδυ της 19ης Μαΐου πλημμύρισε από 42.000 θεατές, ακόμη και αν τότε χωρούσε πολύ λιγότερους. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τον Όσγκουντ στο 56’, με τους «μερένχες» να ισοφαρίζουν στην «εκπνοή» με τον Θόκο. Το αποτέλεσμα οδήγησε το ζευγάρι σε επαναληπτικό αγώνα, καθώς η παράταση και τα πέναλτι αποτελούσαν ακόμη… λέξεις άγνωστες. Στον δεύτερο τελικό, που διεξήχθη δύο μέρες αργότερα, οι «μπλε» επικράτησαν με 2-1, πανηγυρίζοντας έτσι τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

1973: Μίλαν – Λιντς (Κύπελλο Κυπελλούχων), Καυτανζόγλειο

Αφιέρωμα στους εν Ελλάδι τελικούς Facebook Twitter

Δύο χρόνια μετά το «σπασμένο ρόδι» στο «Καραϊσκάκης», ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων επέστρεψε στην Ελλάδα, με το Καυτανζόγλειο και τη Θεσσαλονίκη να έχουν αυτή τη φορά την τιμητική τους. Η Μίλαν του Τσεζάρε Μαλντίνι αντιμετώπισε τη σκληροτράχηλη Λιντς, παρουσία 40.000 φιλάθλων. Πρωταγωνιστής του τελικού ήταν αδιαμφισβήτητα ο Λουσιάνο Κιαρούτζι, ο οποίος πέτυχε και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, μόλις στο 5ο λεπτό. Στον αντίποδα, μοιραίο πρόσωπο της βραδιάς αποτέλεσε ο διαιτητής Χρήστος Μίχας, ο οποίος παρόλο που έγινε ο πρώτος Έλληνας που σφύριξε ευρωπαϊκό τελικό, κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με τη μεροληψία και τις εσφαλμένες αποφάσεις. Λίγες μέρες αργότερα, η UEFA καθαίρεσε ες αεί τον Έλληνα ρέφερι, λόγω εμπλοκής του σε χειραγωγημένους αγώνες.

1983: Αμβούργο – Γιουβέντους (Κύπελλο Πρωταθλητριών), ΟΑΚΑ

Αφιέρωμα της γερμανικής τηλεόρασης στο εντυπωσιακό τέρμα του Μάγκατ.

Για τον τρίτο τελικό επί ελληνικού εδάφους χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία. Η προσμονή ωστόσο, όπως απεδείχθη, ήταν για καλό, καθώς η UEFA αυτή τη φορά ανέβασε τον πήχη, αναθέτοντάς μας τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αμβούργο και Γιουβέντους διασταυρώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τους Γερμανούς να προηγούνται από το 9’ με το γκολ του Μάγκατ. Η «μεγάλη κυρία» δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, με το τρόπαιο ως εκ τούτου να πηγαίνει στα χέρια των Γερμανών. Οι «ροτόζεν» πανηγύρισαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο μπροστά σε 73.500 θεατές και μέχρι και σήμερα το Ολυμπιακό Στάδιο και η Αθήνα αποτελούν τον μεγαλύτερο σταθμό στην ιστορία τους.

1987: Άγιαξ – Λοκομοτίβ Λειψίας (Κύπελλο Κυπελλούχων), ΟΑΚΑ

Ο δεύτερος ελληνικός τελικός των '80s ήταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων, με το «Σπύρος Λούης» να επιλέγεται και πάλι, λόγω χωρητικότητας και τοποθεσίας. Ο Κρόιφ και το σινάφι του θα έρχονταν αντιμέτωποι με τη Λοκομοτίβ Λειψίας με στόχο την κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου. Η ομάδα του Άμστερνταμ μπήκε σε θέση «οδηγού» από το 21’, με τον τότε φέρελπι Φαν Μπάστεν να συστήνεται και επίσημα εκτός συνόρων. Η παράδοση του 1-0 συνεχίστηκε για τέταρτο σερί τελικό και έτσι ο Αίαντας έφυγε από την Αθήνα με το τρόπαιο αγκαλιά.

1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα (Champions League), ΟΑΚΑ

Η συντριβή των «μπλαουγκράνα» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Επτά χρόνια μετά την επικράτηση της ομάδας του στο ΟΑΚΑ, ο Κρόιφ θα επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά όμως ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Εκεί η ομάδα του συνάντησε τους «ροσονέρι», οι οποίοι θα έδιναν τον δεύτερο ευρωπαϊκό τους τελικό στη χώρα μας. Η 18η Μαΐου έμελλε να μείνει στην ιστορία, καθώς η Μίλαν όχι μόνο κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά απασφάλισε έναντι του αντιπάλου της με τέσσερα γκολ διαφορά. Για τους Καταλανούς δυστυχώς, οι ελπίδες άρχισαν να εξασθενούν από το πρώτο μέρος, εκεί όπου ο Μασάρο είχε δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων για την ομάδα του Καπέλο. Στην επανάληψη, οι Σαβίτσεβιτς και Ντεσαγί ανέβασαν τον δείκτη του σκορ, επισφραγίζοντας έτσι τον θρίαμβο των Ιταλών.

2007: Μίλαν – Λίβερπουλ (Champions League), ΟΑΚΑ

Αφιέρωμα στους έξι εν Ελλάδι ευρωπαϊκούς τελικούς Facebook Twitter
O Filippo Inzaghi της Μίλαν πανηγυρίζει μετά το τελικό σφύριγμα. Φωτ.: Tony Marshall - PA Images via Getty Images/Ideal Image

Δύο χρόνια μετά τον «Τελικό των Τελικών», Μίλαν και Λίβερπουλ αντάμωσαν και πάλι. Μετά το κάζο της Πόλης, οι «διάβολοι» του Σαν Σίρο διψούσαν για εκδίκηση, με το κατά τα άλλα γούρικο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να φαντάζει ιδανικός τόπος του εγκλήματος. Και έτσι και έγινε. Παρουσία 74.000 θεατών η ομάδα του Μιλάνου επικράτησε με 2-1 των Άγγλων, επιβεβαιώνοντας την καλοτυχία της Ελλάδας. Το payback για τους «ροσονέρι» ήρθε δια ποδός Ιντζάγκι (45’, 82’), με την ομάδα του Μπενίτεθ να καταφέρνει απλά να μειώσει με τον Κάουτ (89’). Εκτός του Πίπο, πρόσωπο της βραδιάς αποτέλεσε και ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος κατόρθωσε να κατακτήσει τον τίτλο στο ίδιο γήπεδο και ως προπονητής, δεκατρία χρόνια μετά.

 
Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM