«Έζησε από τα τρολ, και πεθαίνει από αυτά»: Ο Πούτιν τα βάζει με την επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του Πριγκόζιν

«Έζησε από τα τρολ, και πεθαίνει από αυτά»: Ο Πούτιν τα βάζει με την επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του Πριγκόζιν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Κατά τη διάρκεια της ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner στη Ρωσία, μέλη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας εισέβαλαν σε ένα από τα κεντρικά γραφεία του Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη.

Τα μέλη των υπηρεσιών κατέσχεσαν γρήγορα υπολογιστές και έγγραφα που ανήκαν στον όμιλο Patriot, ένα μέσο ενημέρωσης που ανήκει στον Πριγκόζιν και το οποίο επί χρόνια προωθούσε περιεχόμενο για τη μισθοφορική οργάνωση. 

Το περιστατικό αυτό της 24ης Ιουνίου, το οποίο περιέγραψαν στον Guardian αρκετοί εργαζόμενοι του Patriot, σηματοδότησε την έναρξη των προσπαθειών του Κρεμλίνου να πατάξει την τεράστια επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του Πριγκόζιν, μετά από μια ανταρσία που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα 23 χρόνια εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο «στόχαστρο» οι επιχειρήσεις

Επί τρεις δεκαετίες, ο Πριγκόζιν έχτισε μία από τις πιο σκοτεινές και πολύπλοκες εταιρικές δομές στον κόσμο, η οποία εκτεινόταν πολύ πέρα από τις μισθοφορικές του δραστηριότητες και περιελάμβανε εταιρείες στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των logistics, των ορυχείων, του κινηματογράφου και της εστίασης. Ωστόσο, μετά την ανταρσία και τις έμμεσες κατηγορίες του Πούτιν για προδοσία, η Μόσχα άρχισε να διαλύει το εταιρικό κολοσσό του Πριγκόζιν. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι τα οικονομικά του Πριγκόζιν θα διερευνηθούν. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι μαζί με τη Wagner, η εταιρεία τροφοδοσίας Concord του Πριγκόζιν έλαβε σχεδόν 2 δισε δολάρια σε στρατιωτικές συμβάσεις μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023. «Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή δεν έκλεψε πολλά, αλλά θα το λύσουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά  ο Πούτιν.

Παράλληλα, οι εταιρείες που συνδέονται με τον Πριγκόζιν άρχισαν να χάνουν συμβόλαια για σχολικά γεύματα, σύμφωνα με διάφορες αναφορές ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, οι εταιρείες του παραμένουν προς το παρόν υπεύθυνες για τον εφοδιασμό ορισμένων στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας με τρόφιμα και άλλες προμήθειες. 

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ρωσικές αρχές θα είναι να ολοκληρώσουν την ανάληψη των αλυσίδων εφοδιασμού του Πριγκόζιν χωρίς να διαταράξουν το έργο των στρατιωτικών βάσεων», δήλωσε ο Ντένις Κορότκοφ, ειδικός στην οργάνωση της Wagner.

«Μπλόκο» στα μέσα ενημέρωσης του Πριγκόζιν

Όλα αυτά καθώς την Παρασκευή, η υπηρεσία παρακολούθησης πληροφοριών της χώρας Roskomnadzor μπλόκαρε τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν και, αμέσως μετά, ο διευθυντής της Patriot ανακοίνωσε ότι ο όμιλος των μέσων ενημέρωσης θα κλείσει αμέσως.

«Στις 30 Ιουνίου, απολυθήκαμε όλοι, ο αρχισυντάκτης έγραψε σε όλους ότι το Ria Fan [του ομίλου Patriot] έκλεισε. Οι συνάδελφοί μου είναι πολύ θυμωμένοι γιατί ξαφνικά έμειναν χωρίς δουλειά και δεν ξέρουν τι να κάνουν», δήλωσε ο εργαζόμενος, Αντρέι Κάρποφ.

Το Patriot είχε υιοθετήσει μια έντονα εθνικιστική, φιλοκρεμλινική εκδοτική γραμμή, παρέχοντας παράλληλα εκτεταμένη κάλυψη για τις δραστηριότητες του Πριγκόζιν και της Wagner. Ο όμιλος χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον Πριγκόζιν για να επιτεθεί στους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Μπέγκλοφ.  

Τα τρολ του Πριγκόζιν στρέφονται εναντίον του

Στο μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να «απορροφούν» τη διαδικτυακή οργάνωση του Πριγκόζιν, το Internet Research Agency (IRA). Πρόκειται για μια οργάνωση από τρολς (μη αυθεντικούς λογαριασμούς) που έγινε γνωστή για την παρέμβασή της στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Ορισμένα από τα τρολ της ομάδας, τα οποία ελέγχονται από χαμηλόμισθους υπαλλήλους και έχουν ως στόχο τη διασπορά μίσους και παραπληροφόρησης, φαίνεται να έχουν στραφεί εναντίον του δημιουργού τους.

Ο Ντάρεν Λίνβιλ, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Clemson, ο οποίος μελετά την IRA του Πριγκόζιν από το 2018, δήλωσε ότι σε έρευνά του, έχει εντοπίσει περισσότερα από 180 τρολς που συνδέονται με την IRA και δραστηριοποιούνται στο Twitter, τα οποία είχαν ασκήσει κριτική στον Πριγκόζιν μετά την ανταρσία. 

«Μόλις ξεκίνησε η ανταρσία, το επίπεδο δραστηριότητας αυτών των τρολς αυξήθηκε και είδαμε σφοδρές επιθέσεις στον Πριγκόζιν. Ο ίδιος έζησε από τα τρολ και τώρα πεθαίνει από τα τρολ», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο Λίνβιλ εκτίμησε ότι η συμπεριφορά αυτών των «μη αυθεντικών λογαριασμών» υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο είχε αποκτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον ορισμένων λογαριασμών τρολ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM