Διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.
Ειδικότερα, στο Παρίσι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας το μεσημέρι σε μια ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016. Η συγκέντρωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις αρχές που επικαλέστηκαν «κίνδυνους διατάραξης της δημόσιας τάξης».
Η Ασα Τραορέ, αδερφή του Ανταμά που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας μετά από τον θάνατο του αδελφού της, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας μπροστά σε πολλούς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) και περικυκλωμένη από πολλούς αξιωματικούς δυνάμεων επιβολής του νόμου. «Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. (...) Επιτρέπουν πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία», είπε αναφερόμενη σε μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι που είχε προκαλέσει διαμάχη επειδή οι αρχές έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή αυτής.
#France | Seems Another wave of violent protest.#TNJNews #Francia #Paris #RiotsFrance #Emeutes #Nahel #Nanterre #Raid #FranceHasFallen #فرنسا pic.twitter.com/vwGKtaj8qG
— Top Notch Journal (@topnotchjournal) July 8, 2023
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δίνει ηθικά διδάγματα. Η αστυνομία της είναι ρατσιστική, η αστυνομία της είναι βίαιη», είπε η Άσα Τραορέ, που είχε ανακοινώσει την παρουσία της στην Πλατεία Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα χωρίς να καλέσει άμεσα υποστηρικτές της να την ακολουθήσουν, για να μην να κατηγορηθεί για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά» και «να μην σεβαστεί τον θάνατο του μικρού μου αδερφού», πρόσθεσε η Τραορέ, κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη σεβασμού» και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» το επιχείρημα της νομαρχίας να απαγορεύσει τη διαδήλωση.
After days of race rioting in France that pushed police to the edge, an unrelated street protest was violently and quickly shut down by police in Paris. Those trying to intervene or get close like they do in the US are shoved & hit back. #FranceProtests pic.twitter.com/Tl02weXHNH
— Andy Ngô 🏳️🌈 (@MrAndyNgo) July 8, 2023
Αμέσως μετά την ομιλία της, οι δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τον κόσμο να διασκορπιστεί. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο, οι διαδηλωτές φώναζαν «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».
Αξίζει να αναφερθεί πως ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί την απαγόρευση, είχε υποστηρίξει πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε.
What is happening in France is serious and concerning for anyone who cares about Human Rights and Equality. After the killing of young Nahel by a white police officer and the riots that followed, the gvt is now banning peaceful protests against police violence. An explainer 🧵👇🏽 pic.twitter.com/ZO71BrMlPB
— Marwan Muhammad (@_MarwanMuhammad) July 8, 2023
Γαλλία – Διαμαρτυρίες γεμάτες «πένθος και οργή»
Περισσότερες από τριάντα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη χώρα, από το Παρίσι στη Μασσαλία και από τη Νάντη έως το Στρασβούργο. Μάλιστα, στο Στρασβούργο συγκεντρώθηκαν περίπου 400 άτομα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Συνολικά, σχεδόν εκατό σωματεία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς είχαν καλέσει σε «πορείες πολιτών» για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν πολιτικές γεμάτο «διακρίσεις» σε βάρος εργατικών συνοικιών. Αυτές οι οργανώσεις ζητούν «μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των τεχνικών επέμβασης και του οπλισμού της».
The BRAV-M (Motorized brigade for the repression of violent action) is known for its aggressive behaviors towards journalists during protests #France #Paris https://t.co/XUKHFjpprG
— Pierre Crom (@PierreCrom) July 8, 2023
Η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ είχε ασκήσει έντονη κριτική στην αντιμετώπιση των ταραχών από την γαλλική αστυνομία, κάτι που προκάλεσε σήμερα την αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων στις αρχές επιβολής του νόμου». Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διακρίσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη».
A peaceful protest in France against police violence in memory of Adama Traoré, who died in police custody in 2016. Want to guess how this turned out? #AdamaTraore https://t.co/A8997HtLgl
— Ungovernable 🌱 (@UngovernableChi) July 8, 2023
Από τις 27 Ιουνίου, περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε χθες ότι σχεδόν 400 άτομα έχουν φυλακιστεί.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa