Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης πλήττεται από συνεχόμενα κύματα καύσωνα

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης πλήττεται από συνεχόμενα κύματα καύσωνα	Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Pixabay
0

Επιδεινώνονται τα ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ το σαββατοκύριακο σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς στην Ελλάδα κορυφώνεται ο καύσωνας «Κλέων».

Μία ακόμα ένδειξη κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ παράλληλα έντονα κύματα ζέστης πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, από την Ευρώπη ως την Κίνα περνώντας από τις ΗΠΑ. Ειδικά στην Αμερική περισσότεροι από 100 εκατ. πολίτες ζουν σε περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί προειδοποίηση για ακραία ζέστη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστότοπο heat.gov. Συγκεκριμένα, το Τέξας, η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Καλιφόρνια αναμένουν πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ, όπως προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ανάλογος συναγερμός έχει σημάνει και στην Ευρώπη. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία είναι επίσης αντιμέτωπες με κύμα καύσωνα. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ως τους 48 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία και τη Σαρδηνία «ενδεχομένως οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Στην Ελλάδα σήμερα ο καύσωνας «Κλέων» αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.

Το ίδιο σκηνικό και στη Βόρεια Αφρική. Στο Μαρόκο έχουν καταγραφεί κύματα καύσωνα από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ κόκκινος συναγερμός για ζέστη έχει εκδοθεί για πολλές επαρχίες. Επίσης, κάποιες περιοχές της Κίνας, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, υποφέρουν από τη ζέστη. Μία από τις βασικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του καύσωνα.

Κλιματική αλλαγή – Ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus και τις αμερικανικές NASA και NOAA. Στη συνέχεια η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν επίσης η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ). Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα. Πέρυσι, μόνο στην Ευρώπη πέθαναν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι λόγω της ακραίας ζέστης, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας τόνισε χθες σε ανακοίνωσή του ότι τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, «ανάγονται δυστυχώς σε νέα κανονικότητα». Το μετεωρολογικό φαινόμενο El Nino, το οποίο γενικά προκαλεί την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, επιδεινώνει την κατάσταση.

Κλιματική αλλαγή - Πυρκαγιές, πλημμύρες, ζέστη

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταγραφεί καταστροφικά μετεωρολογικά φαινόμενα. Οι πυρκαγιές από τον Καναδά, όπου εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου 500 πυρκαγιές, προκάλεσαν τον Ιούνιο πολλά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ. Πλημμύρες έπληξαν αυτή την εβδομάδα την πολιτεία Βερμόντ.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να προκαλεί πιο συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, καθώς αυξάνονται οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα. Τέλος, εδώ και εβδομάδες στις νότιες ΗΠΑ καταγράφεται κύμα καύσωνα. Το σαββατοκύριακο στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, η θερμοκρασία του αέρα ενδέχεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, επεσήμανε ο κλιματολόγος Ντάνιελ Σουέιν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ επίσημα έχει καταγραφεί στους 56,7 βαθμούς Κελσίου από τον ΠΜΟ. Αυτό καταγράφηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου το 1913 όμως πολλοί επιστήμονες δεν το θεωρούν αξιόπιστο, εξήγησε ο Ντάνιελ Σουέιν, ο οποίος θεωρεί πιο αξιόπιστο το ρεκόρ των 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στην ίδια περιοχή το 2020 και το 2021.

Καταστροφικές επιπτώσεις από τους θαλάσσιους καύσωνες

Δεν φαίνεται να έχουν μείνει ανεπηρέαστοι και οι ωκεανοί από τη ζέστη. Στη νότια Φλόριντα, στις ΗΠΑ, η θερμοκρασία του νερού κοντά στις ακτές ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο θα είναι «εξαιρετικά υψηλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα είδη που ζουν εκεί, στην επιβίωσή και την μετανάστευσή τους, αλλά και στην αλιεία. Σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η θερμοκρασία της Γης ήδη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως των ορυκτών καυσίμων.

Για τον Πέτερι Τάαλας, τα φετινά κύματα καύσωνα υπογραμμίζουν «την αυξανόμενη ανάγκη να μειωθούν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό και όσο το δυνατόν περισσότερο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM