«Έσπασε» το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη στα χρονικά

Κατεγράφη η πιο ζεστή μέρα στα χρονικά - Δυσοίωνες εκτιμήσεις ειδικών για το μέλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε σε νέα υψηλά τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, εγείροντας νέους φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Ερευνητές των Αμερικανικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων σημείωσαν πως η θερμοκρασία τη Δευτέρα έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι 16,92 βαθμοί -  είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016. 

Πιστεύεται ότι η Δευτέρα ήταν η θερμότερη μέρα, από τότε που άρχισαν οι καταγραφές δορυφορικής παρακολούθησης το 1979, ίσως ακόμα και από το τέλος του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο συνδυασμός του καιρικού φαινομένου γνωστού ως Ελ Νίνιο και ο ανθρώπινος αντίκτυπος στην εκπομπή αερίων του διοξειδίου του άνθρακα, είναι ο λόγος αυτής της ανόδου. 

Η νότια ταλάντωση Ελ Νίνιο έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: θερμή, ψυχρή ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση του κλιματικού συστήματος οπουδήποτε στη Γη.

«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά από τότε που διαθέτουμε αξιόπιστα αρχεία, είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο» δήλωσε ο ερευνητής του κλίματος Leon Simons.

«Τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα ημερήσια, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ να σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».

Από την αρχή του έτους, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την αύξηση των θερμοκρασιών τόσο σε ξηρά όσο και θάλασσα. 

Η ανοιξιάτικη ζέστη στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας, άλλωστε, ακολουθήθηκε από θαλάσσια κύματα καύσωνα σε μέρη που συνήθως δεν εμφανίζονται, όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Στην Κίνα καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, ενώ και σε πολιτείες των ΗΠΑ επικρατούν αποπνικτικές συνθήκες. Τον περασμένο μήνα, να σημειωθεί, είχε καταγραφεί και η υψηλότερη θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο στα χρονικά. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM