«Έσπασε» το ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία του πλανήτη στα χρονικά

Κατεγράφη η πιο ζεστή μέρα στα χρονικά - Δυσοίωνες εκτιμήσεις ειδικών για το μέλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε σε νέα υψηλά τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, εγείροντας νέους φόβους για την κλιματική αλλαγή.

Ερευνητές των Αμερικανικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων σημείωσαν πως η θερμοκρασία τη Δευτέρα έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι 16,92 βαθμοί -  είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2016. 

Πιστεύεται ότι η Δευτέρα ήταν η θερμότερη μέρα, από τότε που άρχισαν οι καταγραφές δορυφορικής παρακολούθησης το 1979, ίσως ακόμα και από το τέλος του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο συνδυασμός του καιρικού φαινομένου γνωστού ως Ελ Νίνιο και ο ανθρώπινος αντίκτυπος στην εκπομπή αερίων του διοξειδίου του άνθρακα, είναι ο λόγος αυτής της ανόδου. 

Η νότια ταλάντωση Ελ Νίνιο έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: θερμή, ψυχρή ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση του κλιματικού συστήματος οπουδήποτε στη Γη.

«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά από τότε που διαθέτουμε αξιόπιστα αρχεία, είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο» δήλωσε ο ερευνητής του κλίματος Leon Simons.

«Τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα ημερήσια, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ να σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».

Από την αρχή του έτους, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την αύξηση των θερμοκρασιών τόσο σε ξηρά όσο και θάλασσα. 

Η ανοιξιάτικη ζέστη στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας, άλλωστε, ακολουθήθηκε από θαλάσσια κύματα καύσωνα σε μέρη που συνήθως δεν εμφανίζονται, όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Στην Κίνα καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, ενώ και σε πολιτείες των ΗΠΑ επικρατούν αποπνικτικές συνθήκες. Τον περασμένο μήνα, να σημειωθεί, είχε καταγραφεί και η υψηλότερη θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο στα χρονικά. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
LIFO NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
LIFO NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM