Βλαντίμιρ Πούτιν: Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Λευκορωσίας θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας

Βλαντίμιρ Πούτιν: Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Λευκορωσίας θα είναι επίθεση κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

«Πυρά» κατά της Πολωνίας εξαπέλυσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Ρωσίας να κατηγορεί τη Βαρσοβία ότι έχει βλέψεις για εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της γειτονικής χώρας και στενής συμμάχου της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την εν λόγω αντίδραση του Πούτιν προκάλεσε η κίνηση της Βαρσοβίας να μετακινήσει την Τετάρτη στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Πολωνία μετά την άφιξη μαχητών της Wagner στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Οι κινήσεις του Πριγκόζιν μετά την εξέγερση κατά του Πούτιν

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καταγράφηκε σε ένα βίντεο να καλωσορίζει τους μαχητές του στη Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να λάβουν περαιτέρω μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά διατάζοντάς τους να μαζέψουν δυνάμεις για την Αφρική ενόσω θα εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίζεται πως η Wagner, που ηγήθηκε της εξαντλητικής μάχης για την κατάκτηση της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ, είναι η πιο αποτελεσματική μάχιμη δύναμη της Ρωσίας. Όμως οι συχνές συγκρούσεις του με τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας τον οδήγησαν να προχωρήσει σε ένοπλη ανταρσία πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Η εξέγερση του Πριγκόζιν έληξε με μια συμφωνία βάσει της οποίας οι μαχητές της Wagner, πολλοί από τους οποίους είναι φυλακισμένοι που έχουν στρατολογηθεί, είτε θα πήγαιναν στη Λευκορωσία είτε θα υπέγραφαν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό είτε θα επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Χθες Πέμπτη, έγινε γνωστό πως οι μισθοφόροι της Wagner άρχισαν να εκπαιδεύουν ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας σε στρατιωτικό πεδίο μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

Σημειώνεται πως η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να τοποθετεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία για πρώτη φορά. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο μιλάει τακτικά, στη Ρωσία την Κυριακή.

Πούτιν: Είναι γνωστό πως ονειρεύονται τη Λευκορωσία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως υπάρχουν αναφορές του Τύπου για σχέδια χρήσης μιας πολωνο-λιθουανικής δύναμης για επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία -τμήματα της οποίας ανήκαν στο παρελθόν στην Πολωνία- και τελικά κατάληψης εδάφους εκεί. «Είναι καλά γνωστό πως ονειρεύονται επίσης τη λευκορωσική γη», ανέφερε, επίσης χωρίς να δίνει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του.

«Όμως σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, είναι μέρος του Ενωσιακού Κράτους (με τη Ρωσία) -- επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας θα σημαίνει επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν. «Θα απαντήσουμε σε αυτό με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας».

Η Πολωνία, από την πλευρά της, αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες στη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ