Αν οι πολίτες της Βρετανίας που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος τις ελάττωναν, το αποτέλεσμα της κίνησής τους θα ισοδυναμούσε με την απόσυρση 8 εκατ. αυτοκινήτων από τους δρόμους, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα νέας έρευνας.
Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι η πρώτη που υπολογίζει με ακρίβεια την επίδραση των διατροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Από την πλευρά της η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη μελέτη υπερεκτιμά τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον η κατανάλωσης κρέατος.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αν όλοι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρεάτος στο Ηνωμένο Βασίλειο τις μείωναν, θα υπήρχε πραγματικά μεγάλη διαφορά», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Scarborough, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς το κρέας από τη διατροφή σας», τόνισε.
Ο Peter Scarborough, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Livestock Environment And People (LEAP), διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 55.000 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε εκείνους που έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερο από 50 γραμμάρια κρέατος, σε εκείνους που έτρωγαν ψάρια, σε χορτοφάγους και σε vegan.
Αν και είναι γνωστό ότι η παραγωγή κρέατος έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ό,τι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αυτό δεν έχει υπολογιστεί ποτέ με τέτοια λεπτομέρεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Susan Jebb, επικεφαλής του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων και επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ίδια δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Αυτό που κάνει αυτή την αξιολόγηση διαφορετική είναι ότι παίρνει τις διατροφές πραγματικών ανθρώπων και βασίζεται στις διάφορες μεθόδους παραγωγής που έχουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε. «Οι ερευνητές αξιολόγησαν με πολύ λεπτομέρεια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών που τρώνε», σημείωσε.
Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή κάποιου που καταναλώνει μεγάλη ποσότητα κρέατος προκαλεί κατά μέσο όρο την παραγωγή 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη κάθε μέρα. Κάποιος με χαμηλή κατανάλωση κρέατος προκαλεί σχεδόν τη μισή ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου (5,37 κιλά την ημέρα). Οι χορτοφάγοι και οι vegan «ευθύνονται» για περίπου 2,47 κιλά αερίων του θερμοκηπίου την ημέρα.
Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της διατροφής σε άλλα περιβαλλοντικά μεγέθη συνολικά. Αυτά είναι η χρήση γης, η χρήση νερού, η ρύπανση των υδάτων και η εξαφάνιση ειδών, που συνήθως προκαλείται από την απώλεια οικοσυστημάτων λόγω της επέκτασης της γεωργίας. Σε όλες τις περιπτώσεις εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος προκάλεσαν σημαντικά υψηλότερο αρνητικό αντίκτυπο σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.
Ο Nick Allen, διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Επεξεργαστών Κρέατος, δήλωσε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ελλιπείς. «Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία αυτής της έκθεσης είναι ότι εξετάζει μόνο τις εκπομπές από την κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο άνθρακας απορροφάται από τα λιβάδια, τα δέντρα και τους φράχτες [στα αγροκτήματα]. Αν λάμβαναν υπόψη αυτά τα ποσά, θα είχαμε πιθανώς διαφορετική εικόνα», είπε.
Απαντώντας σε αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Peter Scarborough ανέφερε πως πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απορρόφηση άνθρακα από τα λιβάδια έχει μόνο «μέτρια επίδραση».
Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Food» το 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και μια ανεξάρτητη επισκόπηση για το βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) ζήτησε μείωση της κατανάλωσης κρέατος κατά 30% μέχρι το 2032, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικό ισοζύγιο ρύπων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Susan Jebb, ελάχιστα έχουν γίνει για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό ότι η ποσότητα κρέατος που καταναλώνουμε δεν συνάδει με τους περιβαλλοντικούς μας στόχους. Προς το παρόν, η συζήτηση δεν είναι πώς θα το κάνουμε αυτό, αλλά αν είναι πραγματικά απαραίτητο», δήλωσε.
«Στην περίπτωση της παχυσαρκίας οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να τρώνε κέικ και μπισκότα. Μπορεί να μην θέλουν να το ακούσουν, αλλά ξέρουν ότι είναι αλήθεια. Με το κρέας δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, η καθηγήτρια τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους αγρότες κατά τη διάρκεια της μετάβασης, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσής τους. «Οι αγρότες μας προσπαθούν πολύ σκληρά να τα βγάλουν πέρα, περισσότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, και παρόλα αυτά εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στους αγρότες μας να αλλάξουν, και αυτό είναι κάτι αρκετά δύσκολο», είπε.
Σε απάντηση, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα που τρώνε». «Η επίτευξη του στόχου του μηδενικού ισοζυγίου ρύπων αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την κυβέρνηση, και ενώ οι επιλογές τροφίμων μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η καλά διαχειριζόμενη κτηνοτροφία παρέχει επίσης περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η υποστήριξη της βιοποικιλότητας, η προστασία της υπαίθρου και η δημιουργία σημαντικού εισοδήματος για τις αγροτικές κοινότητες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Defra.
Με πληροφορίες από BBC