Γιατί ενώ λατρεύουμε τα σκυλιά, τρώμε τα γουρούνια; Είναι ένα ερώτημα που απαντάται καλύτερα με μια συνεκτίμηση των πολιτιστικών, ιστορικών και ψυχολογικών ριζών της κατανάλωσης κρέατος.
Στο σφαγείο Goldschmaus ο υπεύθυνος για την προστασία των ζώων Gerald Otto εξηγεί γιατί θεωρεί ότι είναι εντάξει να τρώμε κρέας και δείχνει ποια μέτρα λαμβάνουν τα σφαγεία για να εξασφαλίσουν έναν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο θάνατο για χιλιάδες ζώα κάθε μέρα.
Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Melanie Joy εντοπίζει μια ευρέως διαδεδομένη ιδεολογία σε πολλές κοινωνίες: Από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε να διακρίνουμε μια μικρή ομάδα ζώων ως βρώσιμα και το κρέας όλων των άλλων πλασμάτων ως αηδιαστικό. Και για να υποστηρίξουμε αυτή την πεποίθηση λέμε επανειλημμένα στον εαυτό μας τρεις μύθους.
Η ιστορικός Ilja Steffelbauer εξετάζει πόσο «φυσιολογική» είναι πραγματικά η κατανάλωση κρέατος. Η ιστορικός έχει ερευνήσει την ιστορία της βρώσης του κρέατος από τις απαρχές της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Παρέχει μια σαφή εξήγηση για το πώς μας επηρέασε το κυνήγι και γιατί μετά από χιλιετίες έλλειψης, γίναμε οι πιο άπληστοι κρεατοφάγοι στην ιστορία.
Ο διατροφολόγος Niko Rittenau διερευνά το ερώτημα πόσο απαραίτητο είναι πραγματικά να καταναλώνουμε κρέας. Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το κρέας; Μπορούμε να τα πάρουμε από άλλα τρόφιμα; Γιατί βρίσκουμε το κρέας τόσο νόστιμο και τι ρόλο παίζουν τα ένστικτά μας;
Πηγή: DW Documentary