Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες - Ανησυχούν οι ειδικοί

Κλιματική κρίση: Όλα τα ρεκόρ σπάει η θερμοκρασία στις θάλασσες- Ανησυχούν οι ειδικοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ σε θάλασσα καταγράφηκε στους ωκεανούς, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λογω της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας η κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσει εκ νέου αυτόν τον μήνα, αν και συνήθως οι ωκεανοί φτάνουν την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Dr Samantha Burgess, από την υπηρεσία Copernicus, δηλώνει: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ να σημειώνεται τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Κλιματική κρίση: Ο ρόλος του Ελ Νίνιο

Είναι πιθανό οι εν λόγω θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έτσι κι αλλιώς και το 2016 -όταν είχε σημειωθεί το παλιότερο ρεκόρ- ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο. Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα αφαιρείται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν», είπε η Burgess στο BBC.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως οι ωκεανοί αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα ενώ ο δροσερός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα μπορεί να κάνει πιο υποφερτές τις υψηλές θερμοκρασίες στη στεριά. Ωστόσο, αυτές οι «διευκολύνσεις» που μας παρέχουν οι θάλασσες μειώνονται δραματικά καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο με τα ζεστά νερά να έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συσσωρεύονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που γίνονται από πλοία χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την κατανόηση του κλίματος. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν μετρήσεις  και από δορυφόρους και σημαδούρες.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες βλέπουν ότι από την αρχή των καταγραφών, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9°C, με την αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες να είναι περίπου 0,6°C. Η τελευταία καταγραφή σε βάθος πενταετίας έδειχνε πως είμαστε περίπου 0,2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση που έχει καταγραφεί είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του εξωτροπικού Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM