Καταπίνουμε ή όχι αράχνες όταν κοιμόμαστε;

Καταπίνουμε ή όχι αράχνες όταν κοιμόμαστε; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πόσο πιθανό είναι να καταπιεί κάποιος αράχνη όταν κοιμάται; Είναι μύθος ή πραγματικότητα τελικά;

Ο Chris Cowsley, ταχυδρομικός υπάλληλος στο Hertfordshire, πιστεύει ότι πρόσφατα έπαθε ακριβώς αυτό: κατάπιε αράχνη στον ύπνο του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα, ανήμπορος να αναπνεύσει, και ισχυρίζεται ότι ένας διασώστης του είπε ότι φαινόταν στο πίσω μέρος του λαιμού του να έχει διογκωθεί ένα σημείο, μάλλον από δάγκωμα αράχνης.

Ο λαιμός του πρήστηκε και είχε σοβαρή δύσπνοια, νόμιζε ότι θα πεθάνει. Στο νοσοκομείο του είπαν ότι δεν ήταν σίγουροι τι προκάλεσε τα αναπνευστικά προβλήματα αν και κάποιος διασώστης πρότεινε ότι η θεωρία της αράχνης μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο.

«Είναι αρπακτικά και η κύρια λεία τους είναι έντομα, πολλά από τα οποία τρώνε τις καλλιέργειές μας και ενοχλούν τα ζώα» λέει η Βρετανική Αραχνολογική Εταιρεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία το 2017 διαπίστωσε ότι οι αράχνες έχουν τεράστιο οικολογικό αντίκτυπο ως φυσικοί εχθροί των εντόμων.

Η έκθεση αναφέρει πως «Με περισσότερα από 45.000 είδη και πυκνότητα πληθυσμού έως και 1.000 ανά τ.μ, οι αράχνες είναι μια από τις πιο πλούσιες σε είδη και διαδεδομένες ομάδες αρπακτικών στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός της αράχνης εξαφανίζει περίπου 400-800 εκατομμύρια τόνους θηράματος κάθε χρόνο».

Τι λένε οι ειδικοί για τις αράχνες

Οι ειδικοί στις αράχνες, ωστόσο, είναι λιγότερο πεπεισμένοι ότι μια αράχνη ήταν ένοχη για το αναπνευστικό πρόβλημα του κ. Cowsley.

Ο δρ Ματ Γουίλκινσον, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, είπε ότι «Υπάρχει ένας μύθος ότι καταπίνεις περίπου οκτώ αράχνες το χρόνο στον ύπνο σου. Είναι ένας μύθος - αν και πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται ως πραγματικότητα».

Δεν είναι ξεκάθαρο από πού ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τις αράχνες αλλά ο αστικός μύθος παραμένει ισχυρός.

Ο δρ Wilkinson ωστόσο αμφιβάλει ότι ένα δάγκωμα αράχνης οδήγησε στο ατυχές περιστατικό του κ. Cowsley. «Πολύ λίγες αράχνες στη Βρετανία μπορούν να σε δαγκώσουν και η μόνη ισχυρή είναι η μαύρη χήρα - είναι αρκετά μεγάλη και σίγουρα κάποιος θα ξυπνούσε αν τον δάγκωνε», λέει ο δρ Γουίλκινσον.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ξυπνούσαν αν υπήρχε μια αράχνη μέσα στο στόμα τους. «Θα το ξέρατε πολύ πριν σας δαγκώσει», λέει ο δρ Γουίλκινσον.

Ο δρ Geoff Oxford, επίτιμος γραμματέας της Βρετανικής Αραχνολογικής Εταιρείας, επιμένει ότι οι αράχνες δεν μπαίνουν στα στόματα των ανθρώπων όταν κοιμούνται.

Η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας λέει ότι αν και τα δαγκώματα αράχνης είναι ασυνήθιστα, μερικά μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν άρρωστοι, να ιδρώνουν ή να ζαλίζονται. Μπορούν επίσης να μολυνθούν και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Οι γιατροί συνιστούν σε όποιον θεωρεί ότι έχει συμβεί κάτι ανάλογο να απευθυθούν άμεσα σε ένα γιατρό.

Με πληροφορ;iες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM