Eurostat: Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ- Και στην Ελλάδα

Eurostat: Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε 21 χώρες της Ε.Ε. Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε 21 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat.

Συγκεκριμένα, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%), τη Σουηδία (+1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%) όπου αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είδαν μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), στην Εσθονία (-14,7%) και στη Σλοβενία (-9,6%).

Ειδικότερα, δεκαπέντε χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.  Την ίδια ώρα, από τις 21 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο 6 μείωσαν επίσης το ΑΕΠ τους (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία).

Οι τομείς που ευθύνονται για τα αέρια του θερμοκηπίου

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Eurostat, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν «νοικοκυριά» (24%), «μεταποίηση» (20%), «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (19%), «γεωργία» (13%) ), ακολουθούμενη από τη «μεταφορά και αποθήκευση» (10%).

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 5 από τους 9 οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου» (-12,3%). Ο κύριος τομέας στον οποίο αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,2%).

Συνολικά στην ΕΕ, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM