Κορωνοϊός: Υπό εντατική μελέτη η νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη, παραλλαγή - Τα πρώτα συμπεράσματα

Κορωνοϊός: Υπό εντατική μελέτη η νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη, παραλλαγή - Τα πρώτα συμπεράσματα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια εξαιρετικά μεταλλαγμένη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει σημάνει νέο συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα που επιχειρεί να κατανοήσει πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί και πόσο αποτελεσματική είναι η αποκτηθείσα ανοσία. 

Η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται BA.2.86 και έχει το παρατσούκλι Pirola, έχει περισσότερες από 30 αλλαγές αμινοξέων στην πρωτεϊνική ακίδα της, σε σύγκριση με τον αμέσως επόμενο πλησιέστερο πρόγονό της, την υποπαραλλαγή BA.2, σύμφωνα με τον Δρ. Τζέσι Μπουλ, ο οποίος μελετά την εξέλιξη των ιών στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

«Αυτό καθιστά ένα εξελικτικό άλμα, συγκρίσιμο σε μέγεθος με εκείνο που έδωσε αρχικά η παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ο Μπλουμ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την Πέμπτη την BA.2.86 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», μια ονομασία που ενθαρρύνει τις χώρες να παρατηρούν στενά τις εξελίξεις και να αναφέρουν κάθε εύρημα. Ωστόσο, δεν έχει κάνει λόγο για απειλητική μετάλλαξη. 

Εντοπίστηκε από επιστήμονες στο Ισραήλ την Κυριακή. Έκτοτε, η Δανία ανέφερε τρία κρούσματα. Δύο ακόμη αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχα.

«Είναι ασυνήθιστο για τον κορωνοϊό να αλλάζει τόσο σημαντικά και να αναπτύσσει 30 νέες μεταλλάξεις. Η τελευταία φορά που είδαμε μια τόσο μεγάλη αλλαγή ήταν όταν εμφανίστηκε η Όμικρον», δήλωσε ο Μόρτεν Ράσμουσεν, ανώτερος ερευνητής στο Statens Serum Institut (SSI).

Τα τρία κρούσματα στη Δανία αφορούν ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη της χώρας, οι οποίοι δεν φαίνεται να είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Οι επιστήμονες του SSI τόνισαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με τη σοβαρότητα ή τη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής. Βρίσκονται στη διαδικασία καλλιέργειας της παραλλαγής του ιού για να τη δοκιμάσουν έναντι ανθρώπινων αντισωμάτων.

Η Δρ. Μάντι Κοέν, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ότι η νέα παραλλαγή δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι μηχανισμοί ανίχνευσης που έχουμε θέσει σε εφαρμογή λειτουργούν, σωστά;» δήλωσε στο CNN. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να ανιχνεύσουμε και να ανταποκριθούμε στις αλλαγές του ιού Covid-19. Παρακολουθούμε αυτή τη νέα γενεαλογία. Έχει μεταλλάξεις που το καθιστούν διακριτό από άλλες παραλλαγές. Και τότε το ερώτημα είναι, τι σημαίνει αυτό;» δήλωσε η ίδια. «Θα δούμε περισσότερα κρούσματα; Ή μήπως θα εξαφανιστεί και δεν θα είναι μια ανησυχητική παραλλαγή;»

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε πως ο εντοπισμός της BA.2.86 σε τέσσερις διαφορετικές χώρες δείχνει πως «υπάρχει καθιερωμένη διεθνής μετάδοση». 

Οι αλληλουχίες που έχουν βρεθεί είναι πολύ παρόμοιες μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι εμφανίστηκαν πρόσφατα και εξαπλώνονται γρήγορα, αναφέρει η έκθεση της Υπηρεσίας, αν και σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να στηριχτεί αυτό το επιχείρημα. 

Κορωνοϊός: Μέσα φθινοπώρου στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Η Pfizer/BioNTech, η Moderna και η Novavax δημιούργησαν όλες τις νέες ενημερωμένες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων τους ώστε να στοχεύουν υποπαραλλαγές της Όμικρον, όπως την XBB.1.5. 

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι ευρέως διαθέσιμα στις ΗΠΑ την τρίτη ή την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και παράλληλα τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έρθουν περίπου στα μέσα του φθινοπώρου και θα είναι προαιρετικά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέες συστάσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις, ωφέλεια από τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς έχουν οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM