Σοβαρότατες διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση με τα παιδιά ζευγαριών που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ιταλίας.
Αρχικά εισαγγελέας στην Πάντοβα επιχείρησε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα 33 πιστοποιητικών γέννησης παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ενώ μετά το πρόβλημα μεταφέρθηκε και στο Μιλάνο. Η εντολή από την εισαγγελία της Πάντοβα, ζητούσε την ακύρωση των πιστοποιητικών γέννησης 33 παιδιών, στα οποία ο δήμος αναγνώρισε την ύπαρξη δυο γονιών του ίδιου φύλου. Τα ομόφυλα ζευγάρια της Ιταλίας αγωνιούν καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα στο παιδί τους.
Όπως αναφέρει το BBC οι ιταλικές αρχές στο επόμενο βήμα θεσπίζουν νέα μέτρα με στόχο τις οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και δυσκολεύουν την απόκτηση παιδιών. Πολλοί γονείς του ίδιου φύλου αισθάνονται ότι ο νέος νόμος, ο οποίος θα καθιστά παράνομη την παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό, αποτελεί προσωπική επίθεση εναντίον τους.
Παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: Η περίπτωση δύο Ιταλών
Ο Κλαούντιο και ο Νταβίντε (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα) θα έχουν σύντομα ένα μωρό μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς μια γυναίκα σε άλλη χώρα κυοφορεί το γιο τους. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη στην Ιταλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οπότε τα ζευγάρια ταξιδεύουν σε χώρες όπου είναι νόμιμη - όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς - και κατόπιν φέρνουν τα μωρά τους πίσω στην πατρίδα. Αλλά η ιταλική γερουσία πρόκειται να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα καταστήσει την παρένθετη μητρότητα «παγκόσμιο έγκλημα», όπως η εμπορία ανθρώπων ή η παιδεραστία, αναφέρει το BBC. Καμία άλλη χώρα δεν έχει παρόμοια απαγόρευση.
Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, ζευγάρια όπως Κλαούντιο και ο Ντεβίντε, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ και φυλάκιση έως και δύο ετών. «Φοβάμαι ότι το παιδί μας δεν θα έχει τους γονείς του επειδή θα είμαστε στη φυλακή», λέει ο Κλαούντιο. Το ζευγάρι είναι τρομοκρατημένο για το τι μπορεί να συμβεί σε αυτούς και στο παιδί τους για αυτό ζήτησαν να μην αποκαλύψει το BBC την ταυτότητά τους. Φοβούνται ότι κάποιος από την ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να μάθει ποιοι είναι και να τους στοχοποιήσει. Ετοιμάζονται να φύγουν, ζητώντας πολιτικό άσυλο σε πιο φιλικές προς τα ΛΟΑΤKI+ άτομα ευρωπαϊκές χώρες. Ο Νταβίντε μαθαίνει ολλανδικά και μαλτέζικα για να προετοιμαστεί. «Αισθάνομαι σαν να αναγκάζομαι να εξοριστώ, μόνο και μόνο επειδή θέλω να γίνω πατέρας», λέει.
«Δεν θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα μου. Είμαι περήφανος που είμαι Ιταλός», λέει ο ίδιος. «Προσπαθώ με κάθε τρόπο να είμαι καλός πολίτης και τώρα μου φέρονται σαν εγκληματία μόνο και μόνο επειδή θέλω να κάνω οικογένεια».
Παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: Κριτική στο νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για την παρένθετη μητρότητα αποτελεί μέρος της κοινωνικά συντηρητικής ατζέντας της Τζόρτζια Μελόνι. Ο Άντζελο Σκιλάτσι, καθηγητής Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης, χαρακτηρίζει τον προτεινόμενο νόμο «παράλογο» και λέει ότι δεν έχει νόημα να τοποθετηθεί η παρένθετη μητρότητα στην ίδια νομική κατηγορία με την παιδοφιλία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκει να τιμωρήσει πράγματα που είναι απολύτως νόμιμα σε χώρες που είναι σύμμαχοί μας, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς», λέει ο καθηγητής. «Θα ήταν σαν να διώκεται κάποιος που καπνίζει χόρτο στο Άμστερνταμ αφού έχει επιστρέψει στην πατρίδα του. Αυτό είναι πραγματικά προβληματικό, διότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ιταλία», προσθέτει.
Ωστόσο η Καρολίνα Βάρτσι, βουλευτής των «Αδελφών της Ιταλίας» που συνέταξε το νομοσχέδιο, σημειώνει πάντως πως «οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την παρένθετη μητρότητα είναι ετεροφυλόφιλοι». Οι ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι το 90% των ζευγαριών που χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα στην Ιταλία είναι ετεροφυλόφιλα και πολλά από αυτά κρύβουν το γεγονός ότι έχουν πάει στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί.
Αλλά οι οικογένειες του ίδιου φύλου που επιστρέφουν στην Ιταλία με ένα παιδί δεν θα μπορούν να κρύβονται. Η Βάρτσι πιστεύει ακράδαντα ότι ο νέος νόμος θα «προστατεύσει τις γυναίκες και την αξιοπρέπειά τους». «Είναι ανυπόφορο. Τα σώματα των γυναικών υποβαθμίζονται σε αντικείμενα που ενοικιάζονται για εννέα μήνες για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί για να παραδοθεί στους πελάτες» αναφέρει. «Δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος των παιδιών. Αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει μόνο τους γονείς που παραγγέλνουν ένα μωρό» απάντησε στις κατηγορίες πως σκοπός .
Η ίδια δήλωσε στο BBC ότι η παρένθετη μητρότητα θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα εξίσου σοβαρό με την παιδοφιλία και να διώκεται ως τέτοιο. Ωστόσο, πρότεινε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα λάβουν πρόστιμο, αντί να αντιμετωπίσουν φυλάκιση.
Στις χώρες όπου η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη, οι κανονισμοί ποικίλλουν - συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον μια παρένθετη μητέρα μπορεί να πληρωθεί περισσότερο από τα έξοδα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι οι παρένθετες μητέρες δίνουν ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση.