Οι αποζημιώσεις και το εφάπαξ θα είναι το καλοκαίρι το νέο πεδίο δράσης κυβέρνησης και Τρόικα αφού σύμφωνα με το Eθνος το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί μέχρι και 30% σε πρώτη φάση ενώ θα μειωθούν δραστικά και οι αποζημιώσεις για όσους απολύονται ή συνταξιοδοτούνται. Η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά με τα νέα δεδομένα τους τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικα η μείωση του εφάπαξ θα είναι κατά μέσο όρο 13.500 ευρώ ενώ μεγαλύτερη θα είναι η μείωση του στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία, όπως της ΔΕΗ, όπου το εφάπαξ έφτανε ακόμη και τις 80 χιλιάδες ευρώ.
Στις αποζημιώσεις η υιοθέτηση πλαφόν στο ύψος των 4-5 μηνιαίων μισθών, έναντι των 24 που φθάνει σήμερα για όσους εργάζονται για πάνω από 29 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θα οδηγήσει σε απώλειες δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Θα περικοπεί ή θα καταργηθεί και το ποσό της αποζημίωσης που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται (αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν).
Φωτό από τη σημερινή Realnews
Αναλυτές και ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας επισημαίνουν ότι πράγματι τα ποσά των αποζημιώσεων στη χώρα μας είναι υψηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αυτό συμβαίνει για να καλυφθεί η ψαλίδα στα επιδόματα ανεργίας. Τα στοιχεία δείχνουν-σύμφωνα με το Εθνος- ότι στη χώρα μας οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης αντιστοιχούν κατά μέσον όρο σε μισθούς 6,7 μηνών, όταν στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 4,2 μηνιαίους μισθούς.
Όμως το επίδομα ανεργίας είναι ίσο με το 55% του κατώτατου μισθού, όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιστοιχεί στο 70%-80% όχι του κατώτατου αλλά του τελευταίου μισθού και ταυτόχρονα η χρονική διάρκεια χορήγησής του φθάνει τα 4-5 χρόνια έναντι ενός έτους στη χώρα μας.
Στο τραπέζι θα μπει και πάλι η περεταίρω μείωση του κατώτατου μισθού (άρα και όλων των μισθών) γιατί οι δανειστές μας θεωρούν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να θυμίσουμε ότι στο νέο μνημόνιο ως «ομότιμες» χώρες αναφέρονται οι πρώην ανατολικές, η Πορτογαλία και η Τουρκία. Το μοντέλο που έχει επιβάλει η Τρόικα, έχοντας στο τραπέζι δύο κόμματα τα οποία ήταν τα μόνα υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία έφτασε η χώρα άρα και ανίκανα στην ουσία να διαπραγματευτούν, προβλέπει μείωση μισθών στο 50% από όσο ήταν πριν από την κρίση.
Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το Σεπτέμβριο το μνημόνιο προβλέπει επανεξέταση του 13ου και 14ου μισθού, ουσιαστικά δηλαδή την περικοπή τους ή ακόμη και την κατάργηση τους. Ο 13ος και ο 14ος έγιναν η «σημαία» του Αντώνη Σαμαρά που υποτίθεται διαπραγματεύτηκε σκληρά για να μην καταργηθούν, βάζοντας κόκκινες γραμμές. Στην ουσία, για να φανεί ότι εξασφάλισε κάτι από το Βατερλό των εργασιακών «ανέμιζε» λαϊκίζοντας τη διάσωση των δυο αυτών μισθών, αφού ήξερε ότι το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχουν.
Πολύ καλά απέκρυψαν τα δύο ένοχα κόμματα και το σύστημα τους, ότι στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με γενικευμένη εφαρμογή συβάσεων ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία αντί πλήρους απασχόλησης που θα επιφέρουν δραστική μείωση των βασικών αποδοχών και κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση, Κυριακές και αργίες καθώς και επιδομάτων.
σχόλια