Al Jazeera: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν

Al Jazeera: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Επικίνδυνη κλιμάκωση σημειώνεται στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ οι περισσότερες αναλύσεις εστιάζουν στο ρόλο του Ιράν, αλλά και των ΗΠΑ.

Το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Al Jazeera σχολιάζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με το Ιράν. «Ο Νετανιάχου έχει πολιτικό και προσωπικό συμφέρον σε όλα αυτά. Μια παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση θα μπλοκάρει ή τουλάχιστον θα καθυστερήσει οποιαδήποτε επίσημη λογοδοσία για την πλήρη αποτυχία του να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς και μπορεί επίσης να καθυστερήσει επ' αόριστον τις πολυάριθμες κατηγορίες εις βάρος του για διαφθορά» αναφέρει ο Μαρουάν Μπισάρα, κορυφαίος πολιτικός σχολιαστής του καναλιού, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Al Jazeera.

«Ο Νετανιάχου δεν έχει διευκρινίσει τα επόμενα στάδια του πολέμου, αλλά έχει την άνευ όρων υποστήριξη των δυτικών κυβερνήσεων για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να υπερασπιστεί το Ισραήλ», τονίζει ο αναλυτής.

«Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, παρέχοντας στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, στέλνοντας το πιο σύγχρονο και προηγμένο αεροπλανοφόρο του, το USS Ford, μαζί με έναν αριθμό αντιτορπιλικών στην Ανατολική Μεσόγειο, και ενισχύοντας άλλες δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή κι όλα αυτά είναι αρκετά για να ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, πιστεύει ότι «το κίνητρο του Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι και πολιτικό, δηλαδή να διασφαλίσει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα εκμεταλλευτεί το ισραηλινό δράμα σε βάρος του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024».

Πόλεμος Ισραήλ: Τι έχει στο μυαλό του ο Νετανιάχου 

Ωστόσο, ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του μπορεί να έχουν κάτι περισσότερο στο μυαλό τους για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων που υπερβαίνει τη στρατιωτική αποτροπή και την πολιτική τοποθέτηση. Μπορεί να προσπαθήσει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου για να συμπεριλάβει το Ιράν, εκτιμάει το άρθρο του Al Jazeera.

«Παρά την αγανάκτηση και την τόλμη του, ο Νετανιάχου δεν θα μπορούσε και δεν θα επιτεθεί στο Ιράν χωρίς το πράσινο φως και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά οι αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ αλλάζουν το παιχνίδι, δίνοντας στον Νετανιάχου την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του να συντρίψει το Ιράν εξαπατώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον πόλεμο», γράφει ο Μαρουάν Μπισάρα.

Πιστεύει πάντως ότι δεν θα είναι εύκολο να σύρουν οι Ισραηλινοί τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με το Ιράν, δεδομένης της επιθυμίας του Μπάιντεν να τερματίσει τους «διαρκείς και ασταμάτητους πολέμους» μετά την ταπεινωτική αποχώρησή του από το Αφγανιστάν το 2021.

Πόλεμος Ισραήλ: Το σενάριο για γενικευμένη πολεμική σύρραξη

Ωστόσο, μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει. Και ο Μπισάρα περιγράφει ένα σενάριο για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

«Μόλις διατυπωθεί από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ευθέως η κατηγορία εναντίον της Τεχεράνης περί συμμετοχής στην επίθεση, μπορεί πρώτα να προσπαθήσουν να την πιέσουν απαιτώντας την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που συνελήφθησαν από τη Χαμάς. Εάν το Ιράν αρνηθεί και αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ ως μοχλό κατά του Ισραήλ, θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει μια ευρύτερη αντιπαράθεση που θα οδηγούσε σε πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ», τονίζει ο αρθρογράφος.

Είναι ενδιαφέρον ότι Αμερικανοί δημοσιογράφοι γράφουν επίσης για την απειλή να παρασυρθούν οι ΗΠΑ σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά πιστεύουν ότι αυτός είναι ο στόχος του Ιράν. Αυτό ανέφερε το Fox News με αναφορά σε ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ