Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη, που επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Γκετί.
Δύο τμήματα επιτύμβιου ανάγλυφου και μια ενεπίγραφη στήλη επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Γκέτι και βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ύστερα από την συμφωνία που είχε κάνει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του Μουσείου Γκετί, Τζέιμς Γκούνο.
Στο επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλα μπροστά της και ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Το ανάγλυφο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.
Η ενεπίγραφη στήλη φέρει κείμενο και στις δύο πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.
Nα θυμίσουμε ότι το 2007 το Μουσείο Γκετί είχε επιστρέψει στην Ελλάδα το Χρυσό Στεφάνι της Μακεδονίας, ύστερα από την αποκάλυψη ότι το εν λόγω πολύτιμο αντικείμενο είχε πουληθεί παράνομα στο μουσείο από κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ της Δέσποινας Τριβόλη που δημοσιεύσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Culture /