Πολλοί και αρκετές φορές αόρατοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στα social media, απειλώντας την ασφάλεια των χρηστών, από εκάστοτε απατεώνες.
Στον απόηχο αυτών των κινδύνων, η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, παρουσιάζει συμβουλές για την αναγνώριση απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα social media.
Σύμφωνα με την ESET, οι 10 τρόποι για να αναγνωρίζουμε τα ψεύτικα προφίλ στα social media είναι:
- Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό: Μπορεί οι ψεύτικοι λογαριασμοί να έχουν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από αλλού, οδηγώντας σε ένα αταίριαστο μείγμα προτάσεων. Οι συγκεκριμένοι χρήστες μπορούν να υποπέσουν στη χρήση τυπογραφικών λαθών, πολλών emojis, ακόμα και γλώσσα που παραπέμπει σε bots.
- Catfishers: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ακριβώς κάνουν και στις ιστοσελίδες γνωριμιών. Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή.
- Αναντιστοιχία μεταξύ "followers" και "following": Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Instagram. Οι λογαριασμοί spam θα ακολουθήσουν αυτόματα εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες, αλλά λίγοι θα τους ακολουθήσουν πίσω.
- Φωτογραφία προφίλ φίλου: Μερικές φορές οι απατεώνες προσπαθούν να κλωνοποιήσουν το λογαριασμό ενός φίλου σας. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλουν ένα επείγον μήνυμα προσποιούμενοι ότι ο φίλος σας έχει πρόβλημα και να ζητήσουν χρήματα. Πάντα να επικοινωνείτε με τον φίλο σας για να μάθετε αν όντως σας έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα.
- Spam άμεσων μηνυμάτων (Direct message - DM): Συχνά ένας απατεώνας θα προσπαθήσει να σας στείλει απευθείας μήνυμα με ψεύτικες προσφορές και θα σας ενθαρρύνει να στείλετε DM σε κάποιον άλλο ή να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα.
- Δεν υπάρχει επίσημο σήμα: Το Instagram, το Facebook και το X (Twitter) διαθέτουν σήματα ή σημάδια ελέγχου για την αναγνώριση των επίσημων λογαριασμών επιχειρήσεων, διασημοτήτων και άλλων. Αν δείτε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι είναι ένας οργανισμός ή ένα διάσημο άτομο, αλλά δεν διαθέτει κανένα από αυτά, είναι πιθανό να είναι απατεώνας.
- Δραστηριότητα: Συχνά οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσιεύουν αρκετό περιεχόμενο με τη μία - ίσως με παρόμοιες ή πανομοιότυπες λεζάντες - και στη συνέχεια σιωπούν.
- Προσφορές δώρων: Προσοχή σε λογαριασμούς που προσφέρουν δώρα ή/και μετρητά - ίσως σε αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας. Θέλουν απλώς τις προσωπικές σας πληροφορίες.
- Είδη με μεγάλη έκπτωση: Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί επίσης να προωθούν είδη πολυτελείας που έχουν μειωμένη τιμή.
- Άσχετα σχόλια: Εάν ένας λογαριασμός αφήνει σχόλια στις δημοσιεύσεις σας που δε σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, είναι πιθανό να πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.
Η ESET συμβουλεύει ότι το καλύτερο «αντίδοτο» κατά των απατεώνων είναι να κάνουμε το προφίλ μας ιδιωτικό και στη συνέχεια να εξετάζουμε διεξοδικά όποιον θέλει να μας ακολουθήσει. Πολύ σημαντική είναι και η αναφορά του εν λόγω προφίλ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ