Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Το πιο εντατικό σφυροκόπημα της Γάζας- IDF: Πλήξαμε 150 στόχους

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Το πιο εντατικό σφυροκόπημα της Γάζας- IDF: Πλήξαμε 150 στόχους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Αδιάκοπο ήταν το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες ώρες, με συνέπεια να διακοπούν οι τηλεπικοινωνίες στον θύλακα. 

Το Ισραήλ έπληξε με σφοδρό ρυθμό τη Λωρίδα της Γάζας, τόσο με αεροπορικές επιδρομές, όσο και με το πυροβολικό. Τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για τους πιο καταιγιστικούς βομβαρδισμούς από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ. Η Χαμάς ανέφερε πως γίνονταν μάχες με τα ισραηλινά στρατεύματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα, στις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Α- Μπουρέιτζ. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το βράδυ της Παρασκευής θα επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις της χώρας «επιχειρούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας» όπως έκαναν και την προηγούμενη. Μονάδες του στρατού μπήκαν στον θύλακα και αποσύρθηκαν μετά τις επιχειρήσεις τους. 

Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν περίπου 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσαν οι IDF. Από τα αεροπορικά πλήγματα «καταστράφηκαν τούνελ και άλλες υπόγειες υποδομές» της Χαμάς και «εξοντώθηκαν τρομοκράτες», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. 

Ακόμη, οι IDF ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ότι σκοτώθηκε το στέλεχος της Χαμάς Άσεμ Άμπου Ρακάμπα σε πλήγμα από την πολεμική αεροπορία. Ήταν υπεύθυνος για «τα drones και τους αλεξιπτωτιστές» κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Οι ταξιαρχίες της Αλ- Κασάμ και οι δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα και να εξουδετερώσει τις εισβολές. Ο Νετανιάχου και ο ηττημένος στρατός του δεν θα μπορέσουν να πετύχουμε καμία στρατιωτική νίκη», ανακοίνωσε η Χαμάς νωρίς το πρωί του Σαββάτου. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. 

Οργή του Ισραήλ για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 

Χθες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που ζητούσε να κηρυχθεί αμέσως ανθρωπιστική εκεχειρία στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. 

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από αραβικές χώρες, υιοθετήθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήταν ανάμεσα στις χώρες που το καταψήφισαν, επειδή στο κείμενο δεν γινόταν αναφορά στη Χαμάς. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που απείχαν. 

«Ντροπή σας», ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν. Χαρακτήρισε όνειδος την υιοθέτηση του ψηφίσματος στο οποίο δεν αναφερόταν η Χαμάς. 

«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», συμπλήρωσε. Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, πρόσθεσε. 

HRW: Κίνδυνος για «προκάλυψη» για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων 

Το γεγονός ότι διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών, αποτελεί κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για μαζικές ωμότητες, προειδοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Από αυτή τη διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της Γάζα. Το βράδυ της Παρασκευής και ο επικεφαλής του ΠΟΥ ενημέρωσε ότι ο Οργανισμός δεν είχε επικοινωνία με το προσωπικό του στον θύλακα. 

«Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία. 

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Τουλάχιστον 29 νεκροί δημοσιογράφοι 

Τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ κατέγραψε την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (...) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992», τόνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Αυτός ο ιστορικός τραγικός απολογισμός συνοδεύεται από «παρενοχλήσεις», «συλλήψεις» και «άλλα εμπόδια στη δημοσιογραφική δουλειά σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ».

Καθώς περιορίζονται ολοένα περισσότερο τα περιθώρια που έχουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό «η δυνατότητα του κόσμου να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύρραξη», κάτι που προφανώς «θα έχει συνέπειες» σε διεθνή κλίμακα, τόνισε η ΜΚΟ.

Παράλληλα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα. «Καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί χάνουν την επαφή με τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ τους στη Γάζα, που είναι ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και δίνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και τον ανθρώπινο απολογισμό αυτού του πολέμου, κλείνει ένα παράθυρο που επέτρεπε στον κόσμο να δει την πραγματικότητα όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη σύρραξη», επεσήμανε η CPJ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM