Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία

Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία Facebook Twitter
Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο.
0


Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ αποτελεί επίσημη εξειδίκευση της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και επικεντρώνεται στην αποτελεσματική πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Για να απονεμηθεί ο τίτλος του γυναικολόγου ογκολόγου σε διεθνές επίπεδο (π.χ. από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας-ESGO) απαιτείται η ολοκλήρωση εγκεκριμένων προγραμμάτων εξειδίκευσης που υπηρετούν τους ανωτέρω στόχους με τον καλύτερο τρόπο.

Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο. Ας δούμε ποιες υγιείς γυναίκες ωφελούνται όταν τον επισκέπτονται στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου τους.  

Καταρχάς, οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Στις γυναίκες αυτές η πρόληψη του καρκίνου αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της υγείας και οικογενειακής ευτυχίας τους. Απαιτούν να γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και να εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Επίσης, οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή βρίσκονται ήδη σε αυτή. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες άνω των 45 ετών, δηλαδή για ηλικίες κατά τις οποίες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου. Χρειάζονται να νιώθουν ότι αποτελούν προτεραιότητα του γυναικολογικού ιατρείου στο οποίο εμπιστεύονται την υγεία τους και ότι τους διατίθεται ο χρόνος που απαιτεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση, εξέταση και συμβουλευτική τους.

portrait
Δρ. Βασίλειος Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος

Φυσικά, στις ωφελούμενες περιλαμβάνονται και οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου. Σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικoύ καρκίνου, σύνδρομο Lynch και οι φορείς μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια (π.χ. BRCA1 & BRCA2). Η γυναικολογική παρακολούθηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξατομικεύεται, να αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες των μοριακών ελέγχων και να τηρεί αυστηρά τις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, γυναίκες που εμφανίζουν αλλοιώσεις στον τράχηλο από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Η περιοδική παρακολούθηση και, αν απαιτηθεί, αντιμετώπισή τους από εξειδικευμένους γιατρούς είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του προβλήματος που τις απασχολεί. 

Επίσης, γυναικολόγο-ογκολόγο χρειάζονται οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου μπορεί να αυξάνεται. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στους κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες (π.χ. παχυσαρκία) και σε γονιδιακές μεταλλάξεις που έχει ο καρκίνος του μαστού με τις κακοήθειες της μήτρας και των ωοθηκών ή, πολύ σπανιότερα, σε ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής τους θεραπείας.

Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε πως οι γυναίκες με συμπτώματα ύποπτα για γυναικολογικό καρκίνο (π.χ. κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση) και όσες είχαν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο ωφελούνταν ιδιαίτερα όταν ανέθεταν τη διερεύνηση και χειρουργική αντιμετώπισή τους σε εξειδικευμένο γυναικολόγο-ογκολόγο. Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Με την εξατομίκευση των αναγκών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Μοριακής Ιατρικής και, στις λίγες περιπτώσεις που επιβάλλεται, τις προληπτικές επεμβάσεις (π.χ. Angelina Jolie), τα αποτελέσματα μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα. Άλλωστε, είναι σαφές πως η προσκόλληση αποκλειστικά στo δίπτυχο «PAP test - γυναικολογικό υπερηχογράφημα» και η μονόπλευρη επικέντρωση σε θέματα αναπαραγωγής και κύησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας γυναίκας ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Δρ. Βασίλειος Σιούλας
Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης & απόφοιτος του προγράμματος Surgical Leadership της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ