Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη δεύτερη ισχυρότερη βόμβα που διαθέτει το οπλοστάσιό του στην αεροπορική επιδρομή που έγινε την Τρίτη στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με τους New York Times.
Τουλάχιστον δύο βόμβες 2.000 λιβρών χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, με βάση ανάλυση δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο που έκανε, όπως και τις εκτιμήσεις ειδικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση στην Τζαμπάλια. Το Ισραήλ ανέφερε ότι με αυτό το πλήγμα στόχευε σε διοικητή της Χαμάς και ενόπλους της, όπως και σε ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ που χρησιμοποιεί η οργάνωση.
Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη βόμβα στο οπλοστάσιο του Ισραήλ. Η χρήση τους από το Ισραήλ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και το μέγεθός της είναι σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο που χρησιμοποιούν σε τακτικοί βάση οι περισσότεροι στρατοί, σημειώνουν οι New York Times.
Τέτοιες βόμβες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον υπόγειων υποδομών. Αλλά, η χρήση τους σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Τζαμπάλια, «δημιουργεί ερωτήματα για το αν οι στόχοι που ήθελε να πλήξει το Ισραήλ δικαιολογούν τον αριθμό των νεκρών αμάχων και την καταστροφή που προκαλούν τα χτυπήματά της», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν πόσα και τι τύπου όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπάλια, που έγινε ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Η ισχυρότερη βόμβα στο οπλοστάσιο του Ισραήλ είναι 4.500-5.000 λίβρες, σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπίνι, ειδικό για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην εταιρεία αμυντικών πληροφοριών Janes.
Συνολικά 83 χώρες- ανάμεσα στις οποίες δεν είναι το Ισραήλ- έχουν δεσμευτεί να αποφεύγουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, λόγω της πιθανότητας να πληγούν άμαχοι.