11χρονος υποψήφιος για οικονομικό βραβείο με πλάνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

11χρονος υποψήφιος για οικονομικό βραβείο με πλάνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα και να φύγει από το ευρώ πρέπει να ξεπληρώσει τα χρέη της». Δεν είναι δήλωση πολιτικού ή το συμπέρασμα ανάλυσης κάποιου διάσημου οικονομολόγου αλλά η πρόταση ενός 11χρονου Ολλανδού που διαγωνίστηκε για  το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στην οικονομία, μετά το βραβείο Νόμπελ.

Στον Jurre Hermans, απονεμήθηκε τελικά μια δωροεπιταγή αξίας  100 ευρώ για την προσπάθειά του να κερδίσει το βραβείο Οικονομικών Wolfson γράφοντας ιδέες για το πώς η Ευρώπη μπορεί να απολαύσει καλύτερα την οικονομική πρόοδο, ακόμη και εάν μια χώρα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

 

11χρονος υποψήφιος για οικονομικό βραβείο με πλάνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Facebook Twitter

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την κρίση του ευρώ» γράφει ο 11χρονος στη σελίδα υποβολής του βιογραφικού του στην οποία αναφέρει επίσης ότι αγαπά τα ζώα και να παίζει με πέντε φίλους του. Όμως, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ο Herman δεν παίζει καθόλου. "Η κρίση του ευρώ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί λύση ", γράφει και καταθέτει τις προτάσεις του.

Προτείνει να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ και να εξαναγκαστούν οι πολίτες της να χρησιμοποιήσουν ένα «μηχάνημα ανταλλαγής» που θα μετατρέπει το ευρώ σε δραχμές. Οι μηχανές αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψει η χώρα τα χρέη της σε ευρώ.

 

11χρονος υποψήφιος για οικονομικό βραβείο με πλάνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Facebook Twitter

Ως παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητός, ο 11χρονος παρουσιάζει «το παράδειγμα της πίτσας», σύμφωνα με το οποίο ο καθένας που χρωστά παίρνει ένα κομμάτι και όλα τα ευρώ για την πληρωμή της πίτσας  πάνε σε εταιρίες και τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στην Ελλάδα.

Συνειδητοποιώντας ότι κάποιοι Έλληνες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη δραχμή καθώς θα χάσει την αξία της δραματικά, ο Herman προτείνει να τους επιβάλλεται ποινή διπλάσια από το ποσό σε ευρώ που προσπάθησαν να κρύψουν.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί, όπως υποστηρίζει, να εξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση όλα τα χρέη της και όταν γίνει αυτό, θα μπορεί και να επιστρέψει στη ζώνη του ευρώ.

Στην άποψη του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο 11χρονος ευθυγραμμίζει τη σκέψη του με αυτή διάσημων οικονομολόγων όπως ο  Πολ Κρούγκμαν και ο Nouriel Roubini Roubini.

Η πρόταση του 11χρονου δεν του έδωσε το βραβείο Wolfson με τις 320.280 δολάρια που το συνοδεύουν, του εξασφάλισε όμως δημοσιότητα και τη δωροεπιταγή των 100 ευρώ. Ο νικητής ανάμεσα στις 425 συμμετοχές θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ