Washington Post: Πώς η Χαμάς «τύφλωσε» το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ

Washington Post: Αυτό ήταν το «σχέδιο τύφλωσης» που εφάρμοσε η Χαμάς στο ισραηλινό στο «Σιδηρούν Τείχος» Facebook Twitter
Φωτ.: Washington Post
0

Τον τρόπο με τον οποίο κατέρρευσε το περίφημο «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ παρέχοντας την δυνατότητα στη Χαμάς να αιφνιδιάσει τους πάντες την 7η Οκτωβρίου, στην επίθεση που οδήγησε στον πόλεμο, αποτυπώνει μέσω της τεχνολογίας η Washington Post.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στον φράχτη που περιέβαλε επί μακρόν τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας από μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η έρευνα της Washington Post «αποκρυπτογράφησε» πώς στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της εξάρτησης του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος». Το βίντεο της αμερικανικής εφημερίδας περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα που χρησιμοποιούνται μέσω τηλεχειρισμού. Η τακτική αυτή μάλιστα, σύμφωνα με την WP, είναι γνωστή στο εσωτερικό της παλαιστινιακής ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης» προκειμένου να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας.

Επίθεσης της Χαμάς: 14 παραβιάσεις του τείχους

Η Washington Post αναπαρήγαγε με τη βοήθεια της τεχνολογίας την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου οπτικού υλικού που τραβήχτηκε στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

«Εξετάσαμε τα βίντεο και τον ήχο που καταγράφηκε στις κάμερες σώματος που φορούσαν οι μαχητές, εξετάσαμε υλικό από ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και μιλήσαμε με μάρτυρες. Εξετάσαμε επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς», γράφει η εφημερίδα.

Η Washington Post βρήκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράχτη. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις, από το πέρασμα Erez στον βορρά μέχρι το Kerem Shalom στον νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM