Γάζα: Αναφορές για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στον νότο- Το Ισραήλ ζήτησε από τους αμάχους να φύγουν

Γάζα: Αναφορές για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στον νότο- Το Ισραήλ ζήτησε από τους αμάχους να φύγουν Facebook Twitter
Μια δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε την Πέμπτη δείχνει ένα μεγάλο νέφος καπνού να υψώνεται από μια μονάδα επεξεργασίας νερού στην πόλη της Γάζας... Φωτ..Planet Labs
0

Αναφορές από τη Γάζα κάνουν λόγο για πλήγμα στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα, ενώ χθες το Ισραήλ προειδοποίησε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς. 

Το Ισραήλ απηύθυνε νέα προειδοποίηση στους Παλαιστίνιους της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν από τη γραμμή πυρός και να πλησιάσουν προς την περιοχή που παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που αποτέλεσε ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού υποτάξει το βόρειο τμήμα του θύλακα. Τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, υπήρξε νέος βομβαρδισμός της πόλης Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα, να σκοτωθούν 26 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην πόλη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή. Το αεροπορικό αυτό πλήγμα, που έγινε στην συνοικία Χάμαντ, προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 23 ανθρώπων, διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μετακινηθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εμπλέκονται σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε αργά την Παρασκευή στο MSNBC ο Μαρκ Ρέγεφ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια πάνω από τη Χαν Γιουνίς καλώντας τον κόσμο να απομακρυνθεί σε καταφύγια, υποδηλώνοντας ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Σύμφωνα με το Ισραήλ τα στρατεύματά του θα πρέπει να προχωρήσουν στην πόλη για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και καταφύγια. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά αν πάνε δυτικά», είπε ο Ρέγεφ, αναφερόμενος στους κατοίκους της περιοχής. «Τους ζητάμε να μετακινηθούν σε μια περιοχή όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σκηνές και ένα νοσοκομείο πεδίου».

Με τον πόλεμο να εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, δεν υπήρχε κανένα σημάδι ύφεσης, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον για ανθρωπιστικές παύσεις. «Έχουμε προετοιμαστεί για μια μακρά και διαρκή άμυνα από όλες τις κατευθύνσεις. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν οι δυνάμεις της κατοχής στη Γάζα, τόσο βαρύτερες είναι οι συνεχείς απώλειές τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Η βία αναζωπυρώθηκε και στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους να σκοτώνονται και δύο να τραυματίζονται σε ισραηλινό χτύπημα σε κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην κεντρική πόλη Ναμπλούς, ανακοίνωσε νωρίς το Σάββατο η παλαιστινιακή υπηρεσία ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Φορτηγά με καύσιμα στη Γάζα μετά από συμφωνία του Ισραήλ

Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η πολιορκία της Γάζας θα προκαλούσε πείνα και ασθένειες, το Ισραήλ φάνηκε την Παρασκευή να υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις, συμφωνώντας να επιτρέψει την είσοδο φορτηγών με καύσιμα και υποσχόμενο «κανένα περιορισμό» στη βοήθεια που ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επιτρέψει δύο φορτία καυσίμων την ημέρα κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον για να βοηθήσει τα Ηνωμένα Έθνη να καλύψουν βασικές ανάγκες και μίλησε για σχέδια αύξησης της βοήθειας ευρύτερα. «Θα αυξήσουμε τη έκταση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών και των φορτηγών όσο υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Έλαντ Γκορέν από την COGAT, την υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τα διοικητικά ζητήματα με τους Παλαιστίνιους.

Στο νοσοκομείο αλ Σίφα πέθανε ένα πρόωρο βρέφος 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρήκαν μεγάλο αριθμό όπλων και πως εντόπισαν σήραγγα της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ανέφερε, δείχνει μια είσοδο σήραγγας σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από ένα τεράστιο υπόγειο καταφύγιο που στεγάζει το αρχηγείο της Χαμάς. Το προσωπικό του νοσοκομείου αντιτείνεται ότι αυτό είναι ψευδές. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα δήλωσε ότι ένα πρόωρο μωρό πέθανε την Παρασκευή, το πρώτο βρέφος που πέθανε εκεί δύο ημέρες μετά από την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων. Τρία είχαν πεθάνει τις προηγούμενες ημέρες ενώ το νοσοκομείο ήταν περικυκλωμένο. Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αιχμαλώτου από το Ισραήλ, ενός 85χρονου που, όπως είπε, πέθανε από κρίση πανικού κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε 'ισότητα' για όλες τις θρησκείες»

Διεθνή / Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε "ισότητα" για όλες τις θρησκείες»

Στο άρθρο των New York Times δεν αναφέρεται τίποτα αρνητικό για τον Νασράλα, παρότι ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με πολύνεκρες επιθέσεις ανά τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Το προφίλ των επτά βιαστών της Ζιζέλ που θα εξεταστούν αυτή την εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν θα εξεταστούν επτά από τους 50 κατηγορούμενους για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό - Ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ είναι ο γείτονας του ζεύγους Πελικό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπάλληλοι της Tesla κλείνουν την πόρτα στα μούτρα διευθυντών που ψάχνουν για ψεύτικες αναρρωτικές

Διεθνή / Υπάλληλοι της Tesla κλείνουν την πόρτα κατά πρόσωπο σε διευθυντές που ερευνούν για ψεύτικες αναρρωτικές

Μερικοί εργαζόμενοι της Tesla, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ από τη Γερμανία, απείλησαν να καλέσουν την αστυνομία μόλις είδαν κάποιον προϊστάμενο να χτυπάει την πόρτα τους
LIFO NEWSROOM
Πώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Νασράλα: «Γνωρίζαμε επί χρόνια πού βρισκόταν»

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Νασράλα: «Γνωρίζαμε επί χρόνια πού βρισκόταν»

«Μπορούσαμε να τον σκοτώσουμε όποτε θέλαμε», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος - «Είχαμε real time πληροφόρηση για το πού βρισκόταν» - Η επιχείρηση ήταν απόλυτης ακριβείας και η μία έκρηξη προετοίμαζε την επόμενη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης στη Μαζάν για την Ζιζέλ

Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μαζάν «Λευκή πορεία» αλληλεγγύης για τη στήριξη της Ζιζέλ Πελικό - Διαδηλωτές τραγούδησαν τον ύμνο του φεμινισμού «Le violeur, c'est toi» (Ο βιαστής είσαι εσύ) έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Ο πατέρας της κανόνισε τον γάμο της με τον μέλλοντα σύζυγό της όταν το κορίτσι ήταν επτά ετών - Κατόρθωσε να χωρίσει, αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία ακύρωσαν την απόφαση
LIFO NEWSROOM