Guardian για επίσκεψη Ερντογάν: «Ο απρόβλεπτος ηγέτης αφήνει στην άκρη την... πυγμαχία»

Guardian για επίσκεψη Ερντογάν: «Ο απρόβλεπτος ηγέτης αφήνει στην άκρη την... πυγμαχία» Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Για την win win προσέγγιση της φετινής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα κάνει λόγο σε εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian αναφέροντας τις σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτή την επίσκεψη και εκείνη που είχε σημειωθεί πριν από έξι χρονια, ρίχνοντας τελικά στο καναβάτσο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα - ακριβώς πριν από έξι χρόνια - αυτό που είχε προαναγγελθεί ως ιστορική περιοδεία κατέληξε σε λεκτικό θέατρο πολέμου, καθώς ο Ερντογάν, παραμερίζοντας τις διπλωματικές ευγένειες, πέρασε στην επίθεση.

Μέσα σε μια ώρα από την αποβίβασή του από το αεροπλάνο, είχε: αμφισβητήσει τη συνθήκη που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτόνων, έθεσε το ακανθώδες ζήτημα της διαιρεμένης από τον πόλεμο Κύπρου, ξεσπάθωσε για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επέπληξε τους Έλληνες για τον χειρισμό των οθωμανικών μνημείων, κληρονομιά 400 ετών οθωμανικής κυριαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας και συνεχίζει παραθέτοντας δηλώσεις τούρκων διπλωματών: «’Ακόμα δεν το έχουμε ξεχάσει’», δήλωσε ένας καλά ενημερωμένος –για εκείνη τη συνάντηση- διπλωμάτης. "Ήταν σαν να ήταν πυγμάχος στο ρινγκ, ρίχνοντας γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος"».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «από τότε, οι διμερείς σχέσεις μόνο επιδεινώθηκαν, με τους δύο αντιπάλους του ΝΑΤΟ να φτάνουν σχεδόν σε πόλεμο για αμφισβητούμενους υποθαλάσσιους ενεργειακούς πόρους, την Αθήνα να κατηγορεί τον γείτονά της ότι "εργαλειοποιεί" τη μετανάστευση και την Άγκυρα να αμφισβητεί την ιδιοκτησία των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών».

Και εδώ έρχεται η διαπίστωση από τη βρετανική εφημερίδα, ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης ήταν αναμενόμενο ότι ο φημισμένος για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ηγέτης «θα αφήσει στην άκρη την πυγμαχία».

«Ό,τι του λείπει σε χρόνο, λέει ο Ερντογάν, θα το αναπληρώσει σε φιλία, με μια επίθεση γοητείας που θα στοχεύει όχι μόνο στην οικοδόμηση γεφυρών, αλλά και στην αποστολή ενός συντονισμένου μηνύματος ειρήνης σε μια εποχή που ο πόλεμος στη Γάζα προκαλεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση win-win», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ενώ βρισκόταν στο προεδρικό αεροπλάνο καθώς επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Cop28.

Η Ελλάδα ως πέρασμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη 

«Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής».

Την Τετάρτη ο 69χρονος πρόεδρος προχώρησε ακόμα περισσότερο, με το δημοσίευμα να αναφέρει τη συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή» και στη σχετική αποστροφή της κουβέντας του «ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που οι δύο χώρες δεν μπορούν να ξεπεράσουν».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορούμε να λύσουμε μέσω διαλόγου που βασίζεται στην αμοιβαία καλή θέληση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε αυτή τη συνέντευξη.

Κατά τον Guardian, η δραματική μείωση της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική της βελτίωσης των σχέσεων, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι «μέχρι την αναχώρησή του από την Αθήνα, (ελπίζει) ότι οι δύο πλευρές θα έχουν υπογράψει μια "δήλωση φιλικών σχέσεων και συνεργασίας καλής γειτονίας ... για να επισημοποιήσουν αυτή την αμοιβαία πρόθεση».

Στο ρεπορτάζ, βέβαια, αναφέρεται ότι οι διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι οι καλύτεροι δεσμοί με την Ελλάδα θα είναι επίσης το κλειδί για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους δυτικούς συμμάχους.

«...Ενώ ο καταστροφικός σεισμός της Τουρκίας τον Φεβρουάριο και ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κεντρική Ελλάδα είχαν δειλά-δειλά ωθήσει τους γείτονες προς την προσέγγιση αυτή, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι μακροχρόνιες ασταθείς διαφορές θα παρακαμφθούν την Πέμπτη.

Αντ' αυτού, οι αντιπροσωπείες είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην "ήπια πολιτική" που μπορεί εύκολα να αποδώσει καρπούς».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν σε αντιπαράθεση για ένα πλήθος θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, της έκτασης της υφαλοκρηπίδας τους και του εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο.

«Με τον Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επανεκλέγονται φέτος και να απολαμβάνουν άνετες πλειοψηφίες, οι διπλωμάτες συμφωνούν ότι οι ηγέτες έχουν το περιθώριο να επικεντρωθούν σε εσωτερικά ζητήματα.

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων θεωρείται επωφελής για την αντίστοιχη οικονομική εστίαση που μοιράζονται οι δύο άνδρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε αναπτυξιακή έξαρση μετά από μια δεκαετία οικονομικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον εξουθενωτικό πληθωρισμό και τις επισφαλείς διεθνείς επενδύσεις.

Οι άλλες προκλήσεις της Τουρκίας που απασχολούν τον Ερντογάν 

Ο αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών, Ian Lesser, δήλωσε στον Guardian: "Και οι δύο χώρες έχουν πολύ πρακτικά συμφέροντα να έχουν μια πιο σταθερή σχέση", σημειώνοντας ότι η σχεδόν συνεχής πολεμική κατάσταση στο Αιγαίο ήταν μια δαπανηρή επιχείρηση.

"Οι απαιτήσεις για αμυντικές δαπάνες που οδηγούνται από τις τεταμένες σχέσεις είναι πολύ υψηλές", πρόσθεσε.

"Η Τουρκία έχει άλλες προκλήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και με το ΝΑΤΟ. Υπάρχει η επιθυμία να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες μέσω της Ελλάδας και της εκτόνωσης στο Αιγαίο"».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνει ακόμα ότι: «Από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια, υπήρξαν και άλλες περίοδοι αποκλιμάκωσης, με πιο αξιοσημείωτες τη δεκαετία του 1930 και τη δεκαετία του 1990, όταν οι γείτονες συμφιλιώθηκαν μετά από ταλαιπωρία

Από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια, υπήρξαν και άλλες περίοδοι εκτόνωσης, με πιο αξιοσημείωτες τις δεκαετίες του 1930 και 1990, όταν οι γείτονες συμφιλιώθηκαν αφού υπέστησαν καταστροφικούς σεισμούς μέσα σε λίγες εβδομάδες η μία από την άλλη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ