Η πρώτη δοκιμή στην Αφρική δύο πειραματικών εμβολίων για την πρόληψη του HIV σταμάτησε αφού οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν λειτούργησε.
Τα εν λόγω εμβόλια αποτελούσαν μέρος της μελέτης PrEPVacc και δοκιμάζονταν σε 1.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών στην Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική. Να σημειωθεί πως η δοκιμή ενός χαπιού για την πρόληψη του ιού HIV θα συνεχιστεί.
Ο δρ. Γιουτζίν Ρουζαγκίρα, διευθυντής δοκιμών στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον ιό στην Ουγκάντα (UVRI) και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Οι εμβολιασμοί στους συμμετέχοντες έχουν σταματήσει επειδή η ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μικρή ή καμία πιθανότητα να μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης με τον ιό HIV».
Ο ίδιος μιλώντας σε συνέδριο για το AIDS στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος. «Τα επιστημονικά εμπόδια είναι μεγάλα, αλλά πιστεύω πως μια μέρα θα επιτευχθεί ο στόχος για ένα εμβόλιο κατά του HIV».
Να σημειωθεί πως οι Αφρικανοί ερευνητές με την υποστήριξη Ευρωπαίων επιστημόνων εξέτασαν δύο διαφορετικούς τύπους εμβολίων για τον ιό HIV, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ένας από τους δύο θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση σε πληθυσμούς με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο. Οι συγκεκριμένες δοκιμές χρηματοδοτήθηκαν με επιχορήγηση 15 εκατ. ευρώ από τη Σύμπραξη Κλινικών Δοκιμών Ευρωπαϊκών & Αναπτυσσόμενων Χωρών της ΕΕ.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Βέμπερ από το Imperial College του Λονδίνου, ένας από τους χορηγούς της δοκιμής, δήλωσε: «Κάνουμε κλινικές δοκιμές αναζητώντας περισσότερες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Ήταν σημαντικό να μάθουμε εάν τα συνδυαστικά σχήματα εμβολίων στο PrEPVacc, που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 20 ετών, θα έπρεπε να αποκλειστούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω για την πρόληψη του HIV».
Ο καθηγητής Ποντιάνο Καλίμπου, επικεφαλής ερευνητής του PrEPVacc, είπε ότι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV ήταν «ένας κρίσιμος στόχος για την Αφρική». Επισήμανε πως «έχουμε φτάσει πολύ μακριά αναφορικά με την πρόληψη του HIV, αλλά πρέπει να “κατευθυνθούμε” προς μία νέα γενιά εμβολίων και τεχνολογίας που θα μας εξελίξει ακόμα περισσότερο».
Να σημειωθεί πως περίπου 39 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με HIV, εκ των οποίων περισσότερα από 25 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική.
Με πληροφορίες από Guardian