Την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι κανόνες για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, το λεγόμενο «geo-blocking», εξέφρασε χθες το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι κανόνες για το «geo-blocking» ισχύουν εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά τα εμπόδια παραμένουν. Τα κράτη μέλη καλούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εφαρμόσουν πλήρως και να επιβάλουν τους κανόνες χωρίς καθυστέρηση, αφού αυτοί επικαιροποιηθούν, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιακή ενιαία αγορά και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των καταναλωτών.
Υπενθυμίζεται πως στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη αξιολόγησή της στην οποία εξετάζει τον αντίκτυπο των εν λόγω κανόνων και διερευνά τη δυνητική επέκτασή της ώστε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως ηλεκτρονικά βιβλία, μουσική, λογισμικό και διαδικτυακά παιχνίδια), καθώς και οπτικοακουστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών. Σύμφωνα με τη ρήτρα επανεξέτασης, η επόμενη έκθεση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το 2025.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο τόνισε την ανάγκη να επαναξιολογηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, ιδίως υπό το πρίσμα του επιταχυνόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού και της αύξησης των ηλεκτρονικών αγορών τα τελευταία χρόνια. Οι υφιστάμενοι κανόνες επιτρέπουν στους καταναλωτές να πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πέραν των συνόρων της χώρας τους χωρίς περιορισμούς, ωστόσο εκκρεμεί η πλήρης εφαρμογή τους και η άρση εμποδίων που παραμένουν.
Ευρωκοινοβούλιο: Βελτιώσεις των κανόνων
Δεδομένου ότι οι ισχύοντες κανόνες δεν εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (όπως ηλεκτρονικά βιβλία, μουσική, λογισμικό και διαδικτυακά παιχνίδια), οι ευρωβουλευτές τονίζουν τα δυνητικά οφέλη από τη συμπερίληψη τέτοιου περιεχομένου στους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον ο πάροχος έχει τα απαιτούμενα δικαιώματα για τις σχετικές περιοχές.
Η διασυνοριακή παράδοση παραγγελιών, η οποία δεν είναι υποχρεωτική βάσει του κανονισμού, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τους καταναλωτές, επηρεάζοντας το 50% των διαδικτυακών συναλλαγών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διευκολύνουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων και να υποστηρίξουν τη μείωση των διασυνοριακών εξόδων αποστολής.
Οι ευρωβουλευτές λένε επίσης ότι οι μέθοδοι ηλεκτρονικής εγγραφής και πληρωμής πρέπει να βελτιωθούν, καθώς στην τρέχουσα μορφή τους υπονομεύουν τον στόχο «ψώνισε σαν ντόπιος» των κανόνων.
Τι θα γίνει με τον οπτικοακουστικό τομέα
Ανταποκρινόμενοι στις περιορισμένες βελτιώσεις της διασυνοριακής πρόσβασης σε διαδικτυακούς καταλόγους οπτικοακουστικού περιεχομένου και ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων, οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία του εκσυγχρονισμού του οπτικοακουστικού τομέα για την εκπλήρωση των προσδοκιών των καταναλωτών όσον αφορά τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα, την ευελιξία και την ποιότητα του περιεχομένου.
Το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, πρόσβαση, καθώς και δυνατότητα εντοπισμού καταλόγων διασυνοριακά για αθλητικές εκδηλώσεις μέσω υπηρεσιών συνεχούς ροής. Συγκεκριμένα, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν προσεκτικά όλες τις επιλογές για τη μείωση των αδικαιολόγητων και μεροληπτικών φραγμών γεωγραφικού αποκλεισμού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον δυνητικό αντίκτυπό τους στα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα και στη χρηματοδότηση των δημιουργικών βιομηχανιών.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων στον οπτικοακουστικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων, θα απειλήσει τις επενδύσεις σε νέο περιεχόμενο, θα μειώσει την πολιτιστική πολυμορφία του περιεχομένου και τους διαύλους διανομής, και τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.
Το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο που θα είχε η επέκταση των κανόνων στον οπτικοακουστικό τομέα. Υποστηρίζει επίσης ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ώστε ο οπτικοακουστικός τομέας να μπορεί να προσαρμόζεται και να διασφαλίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και της ποιότητας του περιεχομένου.
Η έκθεση εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 111 κατά και 107 αποχές.
Τι ανέφερε η εισηγήτρια
Η εισηγήτρια Beata Mazurek (Συντηρητικοί, Πολωνία) δήλωσε: «Κατά τις διαδικτυακές αγορές, οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις καλύτερες προσφορές και να πληρώσουν με την τραπεζική τους κάρτα, όπως ακριβώς θα έκανε ένας ντόπιος. Διπλασιάζουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην τιμολόγηση και θέλουμε να διευκολύνουμε την παραλαβή ή τον διακανονισμό της διασυνοριακής παράδοσης. Είναι επίσης καιρός να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πολιτών για καλύτερη πρόσβαση σε ταινίες, σειρές και αθλητικές εκδηλώσεις στη μητρική τους γλώσσα. Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιλογές για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων και να παράσχει τη στήριξη που χρειάζεται ο οπτικοακουστικός τομέας».
Dziś Parlament Europejski przyjął mój raport dotyczący blokowania geograficznego . To ważny krok w eliminowaniu barier dla konsumentów i przedsiębiorców na wspólnym rynku i uwalniający jego pełny potencjał! pic.twitter.com/j46Rz8sbkd
— Beata Mazurek (@beatamk) December 13, 2023
🛑Κατάργηση του «geo-blocking»
— Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) December 14, 2023
Οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα και να επικαιροποιηθούν, ώστε να ενισχυθεί η ψηφιακή ενιαία αγορά και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των καταναλωτών → https://t.co/1L5zCxmm1S pic.twitter.com/4mrRO4M4mY