Με τη λειτουργία του Frontex ασχολήθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζοντας μάλιστα και ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.
Σε σχετικό ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη για έναν λειτουργικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κάνει ειδική αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου. Το ψήφισμα αποτελεί συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για τον έλεγχο του Frontex (FSWG), υπό την προεδρία της Lena Düpont (ΕΛΚ, Γερμανία), η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η τελική έκθεση της FSWG, υπό την καθοδήγηση της Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία), υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2021. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέφθηκε την έδρα του Frontex στη Βαρσοβία τον Ιούνιο του 2023.
Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ολοκληρώνεται η έρευνα της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex με 366 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 15 αποχές. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο Frontex θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, επενδύοντας στον κατάλληλο εξοπλισμό.
Το Ευρωκοινοβούλιο για τον Frontex, το ναυάγιο της Πύλου και τις «επαναπροωθήσεις»
Όσον αφορά το ναυάγιο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών της στις 14 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει την πλήρη συνεργασία του Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τις σοβαρές και επίμονες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών σε σχέση με επαναπροωθήσεις και βία κατά μεταναστών». Ο Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε απλή παρακολούθηση και παρουσία επιτόπου σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Λιθουανία μετά τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και συνιστούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Επίσης, ζητούν άμεση αναστολή της στήριξης για επιχειρήσεις επιστροφής από την Ουγγαρία.
Ευρωκοινοβούλιο: Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Οι ευρωβουλευτές επαινούν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός βοηθώντας τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη περίπου 500 αξιωματικών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία, αλλά και την αποστολή περισσότερων από 50 αξιωματικών στη Μολδαβία.
Διαχείριση του Οργανισμού
Οι ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στην εργασιακή νοοτροπία του Frontex όσον αφορά τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εσωτερικές διαδικασίες και της λογοδοσίας έναντι του Κοινοβουλίου.
Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή 36 από τις 42 συστάσεις της ομάδας ελέγχου του Frontex και προτείνουν συγκεκριμένες περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης διαβούλευσης με τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και ευρύτερων διασφαλίσεων για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Practice makes perfect! ✨
— Frontex (@Frontex) December 12, 2023
EU border guard cadets trained at air and sea borders with the Portuguese authorities 🇵🇹 and @EMSA_EU:
✈️ First and second line border controls, document checks and patrolling the terminal at the Lisbon airport;
🛟 Search and rescue exercises in the… pic.twitter.com/YOUxWrejZF