Διιστάμενες απόψεις ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση της όλης κατάστασης, με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Από την πλευρά του, όπως σημειώνεται, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά με τη μείωση των επιτοκίων και την παροχή μακροχρόνιων δανείων προς τις τράπεζες.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι αρκετοί αρμόδιοι για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς εντείνεται η ανησυχία στις αγορές εν όψει μάλιστα και των «νέων δεδομένων» για την Ισπανία.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται ότι η ενίσχυση του ΔΝΤ ερμηνεύεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για να ξεπεραστεί η κρίση.
Όπως σημειώνεται, πρόκειται για τη δεύτερη ανανέωση των αποθεματικών του ΔΝΤ μέσα σε έξι χρόνια.
Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που καταγράφεται σε κάποιες αναλύσεις είναι και η «ενίσχυση της πιθανότητας» για διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που σημειώνει και στην τελευταία έκθεσή του και το ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για ενδεχόμενο διάσπασής της.
Ανάμεσα στις απόψεις που διατυπώνονται είναι ότι σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η Πορτογαλία θα χρεοκοπήσει και το ευρώ δεν θα είναι βιώσιμο στην επόμενη πενταετία.
Πηγή: Pro.com.gr
σχόλια