Το Ισραήλ, ετοιμάζεται να δώσει «πράσινο φως» σε πλοία, προκειμένου να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του, υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί η παροχή βοήθειας, μέσω ενός προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο. Για αυτόν το σκοπό ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, ανέφερε πως θα συμβάλουν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι βάσει συμφωνίας που είχε προταθεί τον Νοέμβριο από την Κύπρο, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία: πρώτα το φορτίο θα ελέγχεται από επιθεώρηση ασφαλείας στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοίο στην ακτή της Γάζας, 370 χιλιόμετρα μακρύτερα, αντί να περάσει από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ.
Αν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή, αυτό θα σημαίνει την πρώτη «χαλάρωση« του ναυτικού αποκλεισμού του Ισραήλ που επιβάλλεται από το 2007 στη Γάζα, από όταν ήρθαν στην εξουσία οι μαχητές της Χαμάς. Την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει λύση, στην απόφαση της 22ας Δεκεμβρίου του ΣΑ του ΟΗΕ που ζητούσε επέκταση των μηχανισμών ανθρωπιστικής ανακούφισης.
«Μπορεί να αρχίσει αμέσως», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν στο ραδιοσταθμό 103 FM του Τελ Αβίβ, όταν ερωτήθηκε για το μεσογειακό διάδρομο, προσθέτοντας πως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας. «Μας ζήτησαν ο εξοπλισμός να έρθει μέσω του (ισραηλινού λιμανιού) Ασντόντ. Η απάντηση είναι όχι. Δεν θα έρθει μέσω του Ασντόντ. Δεν θα έρθει μέσω του Ισραήλ. Θέλουμε να αποδεσμευθούμε, διατηρώντας τον έλεγχο της ασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε χωρίς να υπάρχει απάντηση μέχρι στιγμής από τις χώρες.
Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία, με τη Βρετανία να προσφέρει πλοία και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει εξίσου το σχέδιο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός και αν ένα τέτοιο πλοίο με βοήθεια έρθει από τη Λάρνακα, αυτό θα γίνει με την έγκρισή μας. Θα είναι φυσικά ένας ασφαλής διάδρομος, καθώς δεν έχουμε καμιά πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα βρετανικό ή γαλλικό πλοίο που έρχεται σε συντονισμό μαζί μας», κατέληξε ο ισραηλινός υπουργός
Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters