Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει γείρει σημαντικά προς τα δεξιά τη γαλλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη δεύτερη θητεία του και να περιορίσει τα πιθανά κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.
«Δεν θέλω διαχειριστές, θέλω επαναστάτες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης υπό τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, 34 ετών, τον νεότερο - και ανοιχτά γκέι - πρωθυπουργό της Γαλλίας. Ζήτησε μάλιστα «γρήγορα αποτελέσματα».
Τι σημαίνει, όμως, ότι έχει γείρει προς τα δεξιά; Οκτώ από τη μικρή ομάδα των 14 βασικών υπουργών έχουν παρελθόν στο κόμμα του Σαρκοζί, Les Républicains, συμπεριλαμβανομένου του αιφνιδιαστικού διορισμού ως υπουργού Πολιτισμού της Ραχίνα Ντατί, η οποία διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης του Σαρκοζί από το 2007 έως το 2009.
Ακόμη, η Κατρίν Βοτρίν, πιστή στον Σαρκοζί, η οποία υπηρέτησε στην κυβέρνηση πριν από 20 χρόνια υπό τον δεξιό Ζακ Σιράκ, ανέλαβε ένα μεγάλο υπουργείο που καλύπτει την υγεία, την εργασία και την αλληλεγγύη. Όταν για πρώτη φορά ακούστηκε για την κυβέρνηση Μακρόν το 2022, δέχθηκε επικρίσεις από την αριστερά του κεντρώου κόμματος του Μακρόν επειδή τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γαλλία το 2013.
Δύο άλλοι μακροχρόνιοι πολιτικοί της γαλλικής δεξιάς, οι οποίοι συμμετείχαν στο παρελθόν στην κυβέρνηση Σαρκοζί, ο Ζεράλ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Μπρούνο Λε Μέρ στο υπουργείο Οικονομικών, διατήρησαν τις θέσεις τους.
Ο Εμανουέλ Μουλίν, πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί και πρώην διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, ανέλαβε τον κομβικό ρόλο του chief of staff του νέου πρωθυπουργού.
Ο ίδιος ο Ατάλ δανείστηκε σκόπιμα λεξιλόγιο από την επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007, Η ατάκα του Σαρκοζί προς στους Γάλλους εργαζόμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα που «ξυπνούν νωρίς» επαναλήφθηκε από τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος εστίασε επίσης στα θέματα του Σαρκοζί για την ασφάλεια, την αξία και την εξουσία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του TF1 ότι θα εκπληρώσει την υπόσχεση του Μακρόν για μείωση των φόρων που ζημιώνουν τις οικογένειες με μεσαία εισοδήματα.
Στην αριστερά, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι η ιδέα του Μακρόν για την αναγέννηση ήταν να αναστήσει "τους δεινόσαυρους του Σαρκοζί".
Ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις. Η κεντρώα ομάδα του Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ψήφιση νομοσχεδίων. Ο Ατάλ δέχεται πιέσεις για να εκπληρώσει την υπόσχεση του Μακρόν για πλήρη απασχόληση στη Γαλλία υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Σκοπεύει να ακολουθήσει τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Μακρόν, θα στοχεύσει στη μείωση του ελλείμματος, μειώνοντας παράλληλα τους φόρους και αναθεωρώντας τις κοινωνικές προστασίες, όπως οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θεωρούνται ενδιάμεση δοκιμασία για τον Μακρόν, αλλά ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.
Με πληροφορίες από Guardian