Η Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελεί το βασικό «μέτωπο» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Στην πόλη μαίνονται σφοδρές μάχες, το κέντρο της είναι ρημαγμένο, στα νοσοκομεία πέφτουν πυρά, ενώ οι κάτοικοι είναι σε φυγή.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς και κατά το χθεσινό βράδυ στη Χαν Γιούνις, καθώς ο ισραηλινός στρατός επιμένει πως θα εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς στη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Άμαλ («Ελπίδα»)- από τα μεγαλύτερα της πόλης, μαζί με το ιατρικό κέντρο Νάσερ- μίλησαν για μάχες σε μικρή απόσταση, για θραύσματα οβίδων στην αυλή, για έλλειψη τροφίμων. «Φύγαμε από το νοσοκομείο Νάσερ (...) κάτω από βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν μας είπαν πού να πάμε συγκεκριμένα. Είμαστε μέσα στο κρύο, αφημένοι στην τύχη μας, χωρίς σκηνές, χωρίς τίποτα για να επιβιώσουμε», είπε Παλαιστίνια που εγκατέλειψε την πόλη με σκοπό να φθάσει στη Ράφα, νοτιότερα.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως είδε το κέντρο της Χαν Γιούνις ισοπεδωμένο, κτήρια κατεστραμμένα, ενώ στρατιωτικοί κινούνταν μέσα στη λάσπη και έμπαιναν σε υπόγειες σήραγγες.
Γάζα: 13 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στο UNRWA
Την ίδια ώρα, δορυφορικές εικόνες, τις οποίες ανέλυσαν ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Πάνω από τα μισά κτήρια στη Λωρίδα της Γάζας, το 50 ως 61%, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για τους αμάχους, ιδίως από τη στιγμή που το Ισραήλ κατήγγειλε ότι 12 από τους συνολικά 30.000 εργαζόμενους του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πήραν μέρος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος όταν ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ πήραν περίπου 250 ομήρους. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, ωστόσο 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 26.751 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς.
Μετά τις ισραηλινές κατηγορίες σε βάρος εργαζομένων του UNRWA, δεκατρείς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κρατών μελών της ΕΕ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή του, αξιώνοντας η υπηρεσία να ερευνήσει διεξοδικά τη φερόμενη εμπλοκή μελών της στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Οι αποφάσεις αυτές (...) θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Γάζας. Καμιά άλλη οντότητα δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια αυτού του εύρους» στον πληθυσμό που «τη χρειάζεται επειγόντως», τόνισαν δεκατέσσερις επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Ουδεμία άλλη οργάνωση μπορεί να «αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις τεράστιες δυνατότητες, το πλέγμα, τη γνώση του UNRWA», επέμεινε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σίγκριντ Κάαχ, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών.
Αλλά για την ισραηλινή κυβέρνηση το UNRWA είναι «θεμελιωδώς διαβρωμένο» και επιτρέπει στη Χαμάς να «χρησιμοποιεί τις υποδομές του» για να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες και να «κρύβει τρομοκράτες». Η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνουν συνεχώς ισραηλινοί πολιτικοί, δεν έχει καμιά θέση στο «μέλλον» της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμμαχος-κλειδί του Ισραήλ, και κυριότερος χρηματοδότης της υπηρεσίας, οι ΗΠΑ κρίνουν πως πρέπει να ληφθούν μέτρα και να τεθούν σε εφαρμογή «θεμελιώδεις» αλλαγές στο UNRWA ώστε «να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια πράγματα», παρότι αναγνωρίζουν πως επιτελεί «κρίσιμο» έργο.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να κηρύξουν νέα ανακωχή, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, επιβεβαίωσε χθες ότι το κίνημά του έλαβε πρόταση για νέα εκεχειρία, που προέκυψε κατά τη συνάντηση στο Παρίσι στην οποία πήραν μέρος ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.
«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση» και ετοιμάζει την απάντησή της, ανέφερε, προσθέτοντας πως στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος προσκλήθηκαν να πάνε στην Αίγυπτο, για «να συζητήσουν τη συμφωνία-πλαίσιο» που προέκυψε «στη συνάντηση του Παρισιού» και «την εφαρμογή της».
Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε χθες πως το Ισραήλ «δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας», ούτε πρόκειται να δεχθεί να απελευθερώσει «χιλιάδες τρομοκράτες» σε αντάλλαγμα για τους ομήρους.
Ο ακροδεξιός υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απείλησε χθες να αποχωρήσει από την ισραηλινή κυβέρνηση αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters