Telepathy: Πώς το «ελληνικό» μικροτσίπ της Neuralink του Ίλον Μασκ πήρε έγκριση για δοκιμή σε ανθρώπους

Neuralink Πώς το μικροτσίπ εγκεφάλου πήρε έγκριση για δοκιμή σε ανθρώπους Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο ισχυρισμός του Ίλον Μασκ ότι η νεοσύστατη εταιρεία Neuralink προχώρησε στην πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο, έρχεται έπειτα από μια αυστηρή διαδικασία έγκρισης, όπου δεν έλειψαν τα εμπόδια.

Σύμφωνα με την εταιρεία Neuralink του Ίλον Μασκ, αν οι δοκιμές στη συσκευή που έλαβε το ελληνικό όνομα «Telepathy» αποδειχθούν επιτυχείς, τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να χρησιμοποιούν συσκευές όπως το τηλέφωνο, στηριζόμενοι στη δύναμη του εγκεφάλου τους. Παράλληλα το μικροτσίπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Αντίθετα, αν αποδειχθεί αποτυχημένη, τότε και μόνο το γεγονός ότι έγιναν δοκιμές σε ανθρώπους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε πως ο άνθρωπος στον εγκέφαλο του οποίου τοποθετήθηκε μικροτσίπ «αναρρώνει καλά». Υποστήριξε ότι τα πρώτα αποτελέσματα «είναι υποσχόμενα» ως προς τη νευρική δραστηριότητα.

Η ανάρτησή του όμως προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων.

Να σημειωθεί πως η σχετική ανακοίνωση για την τοποθέτηση του μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητο φορέα, ήρθε μήνες μετά την έγκριση που έλαβε η Neuralink από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η εταιρεία ανέφερε σε ανάρτηση ότι σκοπός της πρώτης δοκιμής σε ανθρώπους είναι να αξιολογηθεί η ασφάλεια της συσκευής και του χειρουργικού ρομπότ που την εμφυτεύει, καθώς και να δοκιμαστεί η ικανότητά της να διαβάζει και να αποκωδικοποιεί τη νευρική δραστηριότητα.

«Telepathy» (ή τηλεπάθεια) ονομάζεται η συσκευή της Neuralink

Ο Ίλον Μασκ ίδρυσε την εταιρεία μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων το 2016 με αποστολή την ανάπτυξη και εμπορία μιας εμφυτεύσιμης συσκευής διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Η συσκευή αποτελείται από μια μπαταρία λιθίου που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα, μικροτσίπ και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Η συσκευή θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ που μοιάζει με ραπτομηχανή και διαθέτει κάμερες, αισθητήρες και μια βελόνα που μοιάζει με ανθρώπινη τρίχα. Κατά την εταιρεία, η συσκευή είναι ικανή να θεραπεύσει νευρολογικές ασθένειες και τραυματισμούς.

Κατά τον Ίλον Μασκ η εν λόγω συσκευή θα ονομάζεται «telepathy», δηλαδή «τηλεπάθεια», και «θα επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, μόνο με τη σκέψη».

Γιατί έχουν επικριθεί η Neuralink και η συσκευή της

Η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει κατηγορηθεί για κακομεταχείριση των ζώων και για δυνητικό κίνδυνο έκθεσης του ανθρώπου σε μολυσματικά παθογόνα μέσω μολυσμένου υλικού. Καταγγελίες μέσα από το προσωπικό της εταιρείας αναφέρουν ότι οι δοκιμές σε ζώα έγιναν εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν άσκοπα και να πεθαίνουν, γεγονός που οδήγησε σε έρευνα από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters το 2022 έδειξαν ότι η εταιρεία είχε θανατώσει 1.500 ζώα από το 2018, συμπεριλαμβανομένων 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων. Ωστόσο, η Neuralink υπερασπίστηκε τη μεταχείριση των ζώων σε πολλές αναρτήσεις στο blog της, ενώ ο Ίλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως αποτέλεσμα του εμφυτεύματος.

Πώς πήρε η Neuralink έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

Η Neuralink ανακοίνωσε τον Μάιο του 2023 ότι έλαβε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για να αρχίσει να δοκιμάζει την τεχνολογία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων της σε ανθρώπους. Την Τρίτη, ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι η έγκριση είχε χορηγηθεί, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με μελέτες που σχετίζονται με νέες συσκευές.

Να σημειωθεί πως προκειμένου οι νέες ιατρικές συσκευές, όπως το εμφύτευμα της Neuralink, να γίνουν εμπορεύσιμες, πρέπει πρώτα να λάβουν διάφορες μορφές έγκρισης από τον οργανισμό και να περάσουν από μια σειρά δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τη Neuralink, είναι πιθανό να υποβληθούν προς ρύθμιση τρεις συσκευές: το εμφύτευμα, το χειρουργικό ρομπότ και το λογισμικό. Αρχικά, το προϊόν πρέπει να οριστεί ως ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ιατρικών παθήσεων.

Στη συνέχεια, πρέπει να ταξινομηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συσκευή. Το εμφύτευμα της Neuralink, είναι πιθανό να συγκαταλέγεται στις «συσκευές 3ης κατηγορίας», οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου και απαιτούν πρόσθετα ρυθμιστικά βήματα. Το επόμενο βήμα είναι να υποβληθεί αίτηση ώστε να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Η αίτηση απαιτεί έκθεση προηγούμενων πειραμάτων, όπως δοκιμές σε ζώα, περιγραφή του τρόπου σχεδιασμού και κατασκευής της συσκευής και σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα πραγματοποιήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους και τι ακριβώς επιδιώκει να δοκιμάσει.

Εάν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων διαπιστώσει ότι μια δοκιμή δεν διεξάγεται όπως περιγράφεται στην αίτηση ή ότι προκαλεί σοβαρή βλάβη στους συμμετέχοντες, μπορεί να διακόψει ή να τερματίσει μια κλινική δοκιμή ανά πάσα στιγμή.

Οι επιστήμονες του οργανισμού εξετάζουν αυστηρά τα αποτελέσματα των δοκιμών και άλλα στοιχεία της αίτησης πριν εγκρίνουν την κυκλοφορία οποιασδήποτε συσκευής στην αγορά. Ακόμη και αν μια συσκευή εγκριθεί, ο οργανισμός μπορεί να αποκλείσει ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως τα παιδιά, ή να περιορίσει τη χρήση της σε ασθενείς με ξεχωριστές ιατρικές ανάγκες.

Με πληροφορίες από axios

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM