Δείγματα έρευνας που συλλέγονταν εδώ και δεκαετίες σε σουηδικό πανεπιστήμιο καταστράφηκαν από δυσλειτουργία καταψύκτη.
Τα δείγματα αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενές που ψύχονταν με υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -190 °C, στο Karolinska Institutet (KI) στη Στοκχόλμη. Το KI φιλοξενεί τη Συνέλευση Νόμπελ, η οποία έχει ως αποστολή την επιλογή του νικητή για το βραβείο Νόμπελ στη φυσιολογία ή την ιατρική.
Ωστόσο, κάπου μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές. Αν και οι δεξαμενές μπορούν να περάσουν τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, σε αυτή την περίπτωση έμειναν πέντε μέρες εκτός, προκαλώντας την καταστροφή δειγμάτων από διάφορα ιδρύματα.
Ο Matti Sällberg, κοσμήτορας της νότιας πανεπιστημιούπολης του KI, δήλωσε τη Δευτέρα πως «συνέβη πιθανώς τη χειρότερη στιγμή που μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σουηδία, μόλις μία ημέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων». Το περιστατικό έχει αναφερθεί στην αστυνομία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν ήταν περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες. Ο Sällberg είπε ότι δεν είχε γίνει επίσημη εκτίμηση της αξίας των δειγμάτων που χάθηκαν, αλλά επιβεβαίωσε ότι το κόστος εκτιμάται σε εκατομμύρια.
«Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνοι που ερευνούν τη λευχαιμία. Έχουν συγκεντρώσει δείγματα από ασθενείς, που χρονολογούνται πριν από 30 χρόνια», πρόσθεσε. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο πανεπιστήμιο και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά, το συμβάν καταγγέλθηκε και στην αστυνομία. «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οφειλόταν σε εξωτερική επιρροή, αλλά η αναφορά της αστυνομίας έγινε για να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα» διευκρίνισε ο Sällberg.
Τα δείγματα ήταν όλα αυστηρά για έρευνα, επομένως δεν θα επηρεάσει τη φροντίδα οποιουδήποτε ασθενή. Ωστόσο τα δείγματα θα χρησιμοποιούνταν σε μελλοντική έρευνα.
«Πρόκειται για δείγματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών και υπήρχαν σχέδια για περισσότερες μελέτες», είπε ο Sällberg.
Με πληροφορίες του Guardian