Μια ψυχεδελική σύνθεση των Beatles πουλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια δολάρια

Μια ψυχεδελική σύνθεση των Beatles πουλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
The Beatles, Images of a Woman (1966)
0

Ένας πίνακας των Beatles πουλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση από 400.000 έως 600.000 δολάρια.

Το έργο, Images of a Woman του 1966, πουλήθηκε στο ετήσιο Exceptional Sale των Christie's, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι που περιλαμβάνει «σπάνια αριστουργήματα με σημαντική προέλευση», όπως αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών. Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το έργο ζωγραφίστηκε τον Ιούλιο του 1966, όταν οι Fab Four έκαναν περιοδεία στην Ιαπωνία. Κατέληξαν κλεισμένοι στην προεδρική σουίτα του Tokyo Hilton μετά από αίτημα των τοπικών αρχών που ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με πολλά κείμενα που δημοσιεύτηκαν από τον οίκο Christie's, οι Beatles δέχτηκαν επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους ήρθαν με δώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός σετ καλλιτεχνικών υλικών κορυφαίας ποιότητας.

Μια ψυχεδελική σύνθεση των Beatles πουλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Οι Beatles τοποθέτησαν τέσσερις καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο άπλωσαν ένα ορθογώνιο φύλλο από λεπτό ιαπωνικό χαρτί. Φωτ.: Robert Whitaker

Ο Robert Whitaker, ο φωτογράφος της περιοδείας, απαθανάτισε τη διαδικασία. Οι φωτογραφίες του δείχνουν πώς φιλοτεχνήθηκε ο πίνακας: πώς οι Beatles τοποθέτησαν τέσσερις καρέκλες γύρω από ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο άπλωσαν ένα ορθογώνιο φύλλο από λεπτό ιαπωνικό χαρτί.

«Οι καρέκλες αντιστοιχούσαν λίγο-πολύ με τις τέσσερις γωνίες και τοποθέτησαν ένα επιτραπέζιο φωτιστικό περίπου στο κέντρο, τόσο για να βαραίνει το χαρτί όσο και να το φωτίζει. Δουλεύοντας κάτω από τον φωτισμένο λαμπτήρα, ο καθένας άρχισε να ζωγραφίζει από τη γωνιά του χαριού και σιγά-σιγά να ανεβαίνει προς τη μέση», αναφέρει το δοκίμιο των Christie's. Οι υπογραφές των τεσσάρων Beatles είναι γραμμένες στο κομμάτι ου χαρτιού στο κέντρο όπου βρισκόταν τοποθετημένη η λάμπα.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s: «Η φωτογραφία του Γουίτακερ δείχνει μια παλέτα χρωμάτων που φτιάχτηκε από λάδια και ακουαρέλες και ο φωτογράφος θυμήθηκε ότι η τελική εργασία ολοκληρώθηκε σε δύο νύχτες».

Ο πίνακας αποκτήθηκε για πρώτη φορά από τον Tetsusaburo Shimoyama, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του φαν κλαμπ των Beatles του Τόκιο. Το 1989, αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη δισκοπωλείου Takao Nishino, ο οποίος έβαλε το έργο σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2012, όταν το εξαγοράστηκε από την Tracks Ltd UK, έναν έμπορο αναμνηστικών Beatles. Ο σημερινός ιδιοκτήτης αγόρασε στη συνέχεια το κομμάτι από την Tracks Ltd UK.

Οι Beatles ασχολήθηκαν όλοι με την τέχνη και τη φωτογραφία. Ο John Lennon παρακολούθησε το Liverpool College of Art. Μια έκθεση φωτογραφιών του Paul McCartney άνοιξε πέρυσι εν τω μεταξύ στην National Portrait Gallery στο Λονδίνο.

Με πληροφορίες από Theartnewspaper

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM