Ουκρανία: Το 50% των όπλων από τη Δύση δεν φτάνουν εγκαίρως

Υπ. Άμυνας Ουκρανίας: Το 50% των όπλων από τη Δύση δεν φτάνουν σε εμάς εγκαίρως Facebook Twitter
O Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ (φωτ.: EPA)
0

Περίπου το 50% των δυτικών όπλων δεν φτάνουν εγκαίρως στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Προς το παρόν, η δέσμευση δεν είναι συνώνυμη με την παράδοση, το 50% (αυτών) των δεσμεύσεων δεν εκπληρώνονται έγκαιρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, «χάνουμε ανθρώπους, θα χάναμε εδάφη», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας, Ολεξάντρ Καμίσιν, δήλωσε ότι η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο και σήμερα 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της χώρας. Εκατό κρατικές και 400 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια, συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι το Κίεβο σχεδιάζει φέτος «να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών»

Το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο κατά των ρωσικών δυνάμεων παράγονται στην Ουκρανία, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης, Μιχάιλο Φεντόροφ.

Ο ουκρανικός στρατός είναι αντιμέτωπος με εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο και πριν από λίγες ημέρες αποσύρθηκε από την Αβντιίβκα, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, επικαλούμενος ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες. Επανειλημμένα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καλέσει τους δυτικούς συμμάχους να παραδώσουν «στην ώρα της» τη στρατιωτική βοήθεια, ζητώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

«Ξέρετε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας, να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στη θάλασσα και ξέρετε πολύ καλά ότι το χρειαζόμαστε έγκαιρα και βασιζόμαστε σε εσάς», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων πολέμου στην Ουκρανία. 

Επίσης, εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το καλοκαίρι του 2023. «Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, είχαμε πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα, πολλά πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ώρα τους», ανέφερε σχετικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

«Ήταν διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν» ανέφερε με τη σειρά του και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνοδεύοντας την ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ με μία φωτογραφία τους
LIFO NEWSROOM