G7 σε Ουκρανία: «Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας για όσο χρόνο χρειασθεί»

G7 σε Ουκρανία: «Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας για όσο χρόνο χρειασθεί» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειασθεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Οι G7 δήλωσαν σήμερα ότι θα αναζητήσουν τρόπους για να υποχρεώσουν τη Ρωσία να πληρώσει για την καταστροφή που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης σήμερα με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής εισβολής η ομάδα των G7 ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «Καθώς η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο αυτού του αμείλικτου πολέμου, η κυβέρνηση και ο λαός της μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη της G7 για όσο χρόνο χρειασθεί».

Η G7 υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τις πηγές εσόδων της Ρωσίας και να εμποδίσει τις προσπάθειές της να ανασυγκροτήσει την πολεμική της μηχανή. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος του ρωσικού πολέμου, να μειώνουμε τις πηγές εσόδων του και να εμποδίζουμε τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας, όπως δείχνουν τα πακέτα των κυρώσεων που υιοθετήσαμε πρόσφατα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της G7.

Η πρώτη σύνοδος των G7 υπό την Μελόνι

Η σύνοδος αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος των ηγετών της G7 υπό την ιταλική προεδρία. Για τον λόγο αυτόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι προήδρευσε από το Κίεβο της τηλεδιάσκεψης αυτής. Δίπλα της ήταν ο Καναδός ομόλογός της Τζάστιν Τριντό και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρέθηκαν σήμερα στο Κίεβο για τα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Κίνα και το Ιράν μπήκαν επίσης στο στόχαστρο του ανακοινωθέντος για την υλική υποστήριξή τους προς την Ρωσία. «Καλούμε το Ιράν να σταματήσει να υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο οι ηγέτης της G7 εκφράζουν επίσης «ανησυχία για τις μεταφορές στην Ρωσία από κινεζικές εταιρείες (...) εξαρτημάτων όπλων και εξοπλισμού για στρατιωτική παραγωγή». Η G7 κατήγγειλε επίσης «τις βορειοκορεατικές εξαγωγές και την χορήγηση στην Ρωσία βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων».

Η Ομάδα των 7 δεσμεύθηκε «να αναλάβει δράση κατά των τρίτων που υποστηρίζουν υλικά τον πόλεμο της Ρωσίας και με την επιβολή νέων μέτρων κατά οργανισμών σε τρίτες χώρες» και κάλεσε «τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να σταματήσουν να στηρίζουν την ρωσική πολεμική μηχανή». Χωρίς να αναφερθεί ειδικά στις ΗΠΑ και στο μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας από το Κονγκρέσο, η G7 κάλεσε τους χορηγούς της Ουκρανίας να επιβεβαιώσουν την οικονομική τους συμβολή για το 2024. «Ζητούμε μετ' επιτάσεως την έγκριση της επιπλέον βοήθειας για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της Ουκρανίας για το 2024», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η G7 κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσαφηνίσει πλήρως τις συνθήκες του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, που «θυσίασε την ζωή του αγωνιζόμενος κατά της διαφθοράς του Κρεμλίνου και για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Τιμούμε επίσης το εξαιρετικό θάρρος του Αλεξέι Ναβάλνι», δήλωσαν στο ανακοινωθέν τους οι ηγέτης της Ομάδας των 7.

Η έκκληση Ζελένσκι τους G7 για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του κάλεσε τους συμμάχους του στη Δύση να χορηγήσουν «εγκαίρως» στρατιωτική βοήθεια στην χώρα του.

«Γνωρίζετε πολύ καλά τι έχουμε ανάγκη για να προστατεύσουμε τον ουρανό μας, για να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι έχουμε ανάγκη για να υποστηρίζουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στην θάλασσα και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά είναι ανάγκη να δοθούν εγκαίρως και ότι υπολογίζουμε σε εσάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM
Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ