Ανάμεσα στους δέκα καλύτερους καφέδες στον κόσμο βρίσκονται και τρεις ελληνικοί, με βάση τη σχετική λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το Taste Atlas, ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους γαστρονομίας, παγκοσμίως.
Πρόκειται για τον εσπρέσο φρέντο, τον φρέντο καπουτσίνο και τον φραπέ, ενώ τονίζεται ρητά πως πρόκειται για τους καφέδες που παρασκευάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, μόνο στην Ελλάδα. Στην 3η θέση της λίστας, λοιπόν, βρίσκουμε τον φρέντο εσπρέσο, «έναν απλό ελληνικό καφέ που συνδυάζει τον εσπρέσο με τον πάγο». Όπως επισημαίνει το κείμενο του Taste Atlas, όμως, η συγκεκριμένη εκδοχή του κρύου καφέ, δεν μοιάζει με τις περισσότερες, που απλώς προσθέτουν πάγο στον ήδη παρασκευασμένο, ζεστό καφέ: «Στην ελληνική εκδοχή του, πρώτα αναμειγνύονται τα δύο συστατικά, μέχρι ο καφές να κρυώσει ελαφρώς, να γίνει απαλό και κρεμώδες. Στη συνέχεια στον ελαφρώς κρύο καφέ, προστίθενται παγάκια», ενώ κατά την ανάμειξη, προστίθεται ζάχαρη, αναλόγως με τις προτιμήσεις του καταναλωτή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ο espresso freddo έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990, και σήμερα είναι βασική επιλογή για όλη τη χώρα», καταλήγει το σχόλιο.
Αμέσως μετά, στην 4η θέση της λίστας με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο, έρχεται ο φρέντο καπουτσίνο– πάντα στην ελληνική εκδοχή του: «Ο freddo cappuccino είναι ένας παγωμένος καφές που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται από εσπρέσο, συνήθως διπλή δόση, η οποία πρώτα αναμειγνύεται με τον πάγο και μετά περιχύνεται πάνω σε παγάκια. Τότε, πάνω από τον καφέ, προστίθεται παγωμένο γάλα, που έχει χτυπηθεί μέχρι να αποκτήσει μία ελαφριά σύνθεση».
Στην 8η θέση της λίστας, η ελληνική «πατέντα» όπως είναι γνωστή ευρέως, ο φραπέ. Όπως επισημαίνει το Taste Atlas, μπορεί η λέξη «φραπέ» να χρησιμοποιείται από τον 19ο αιώνα, όμως ο καφές φραπέ εφευρέθηκε το 1957. «Φτιάχνεται από τον συνδυασμό στιγμιαίου καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός αυτός συχνά ετοιμάζεται σε σέικερ ή σε μίξερ καφέ και έτσι όταν το ρόφημα μπαίνει στο ποτήρι, σχηματίζεται πάνω – πάνω ένας πλούσιος αφρός». Ο φραπέ σερβίρεται με γάλα – το γνωστό «φραπόγαλο» όπως σημειώνει το Taste Atlas – δείχνοντας ότι, πράγματι, η έρευνα έχει φτάσει σε βάθος!
Στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους 38 καλύτερους καφέδες του κόσμου, όπως τους αξιολόγησαν οι συντάκτες του Taste Atlas, συναντάμε τον «κουβανέζικο εσπρέσο» (Cuban espresso). Ο καφές αυτός, ιδιαίτερα δημοφιλής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, «κατάγεται» από την Κούβα και θεωρείται «απογευματινός» καφές, που σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό. Αποτελείται από μία δόση εσπρέσο και γλυκαίνει κατά τη διαδικασία της απόσταξης, με ζάχαρη demerara (που είναι ένας τύπος φυσικής ακατέργαστης σκούρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο). Χάρη στην απόσταξη αυτή, «κερδίζει» και έναν ανοιχτόχρωμο αφρό στο φλιτζάνι.
Στη δεύτερη θέση της λίστας του Taste Atlas, βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου, ο οποίος παρασκευάζεται με μία τεχνική απόσταξης που στηρίζεται στο ιδιαίτερο φίλτρο της. Πρόκειται για φίλτρο το οποίο αποτελείται από διπλό περιεχόμενο, το επάνω με διάτρητο πάτο που χρησιμοποιείται για να συγκρατεί τον αλεσμένο καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο παρασκευασμένος καφές.
Το γεγονός πως ο πρώτος καλύτερος ιταλικός καφές βρίσκεται μόλις στην 5η θέση, προκαλεί έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο και είναι ο ιταλικός καπουτσίνο. Ακολουθεί στην 6η θέση ο τούρκικος καφές, στην 7η ο ristretto, ενώ τη δεκάδα «κλείνουν» ο Eiskaffee από τη Γερμανία και ο παγωμένος καφές από το Βιετνάμ.
Δείτε εδώ όλη τη λίστα με τους 38 καλύτερους καφέδες στον κόσμο.