Η Βρετανία έχει κερδίσει τη δεύτερη θέση ως η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ανακάλυψε μια «ανησυχητική» νέα έκθεση ψυχικής ευεξίας.
Η Sapien Labs, ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός νευροεπιστήμης, άρχισε να δημοσιεύει το ετήσιο Global Mind Project του το 2019. Από τότε, ισχυρίζεται ότι υπήρξε παγκόσμια μείωση της ψυχικής ευεξίας, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει δει «κανένα σημάδι της ανάκαμψης». Το φετινό Global Mind Project αποκαλύπτει ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη πιο δυστυχισμένη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με τον Covid και την κρίση του κόστους ζωής, καθίσταται παραπάνω από κατανοητό το γιατί οι δυσκολευόμενοι να ανταποκριθούν Βρετανοί είναι κακόκεφοι, με τη Βρετανία να χάνει αγγίζει την κορυφή στους πιο δυστυχισμένους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 70η θέση από τις 71 θέσεις αναφορικά με τη συνολική ψυχική ευεξία, κερδίζοντας μέσο όρο βαθμολογίας 49, πράγμα που κατατάσσει τη χώρα ως πολύ χαμηλά σε σχέση με έναν μέσο όρο που κινείται γύρω στο 65, σκοράροντας χαμηλότερα ακόμα και από τη διαλυμένη από τον πόλεμο και τις κακουχίες Υεμένη.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ψυχικής ευεξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 δεν είχαν ανακάμψει από τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με ερευνητές του think tank Sapien Labs με έδρα τις ΗΠΑ.
Το 35% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι πασχίζει και μάλλον δεν τα καταφέρνει όσο αφορά την ευημερία του.
Συνολικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν τα κατάφεραν ζούσαν στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Ενώ η ευημερία για τα άτομα άνω των 65 παρέμεινε σταθερή, η ψυχική υγεία 18-24 ετών σε οκτώ αγγλόφωνες χώρες έχει παρουσιάσει τη μικρότερη βελτίωση από το 2020. Επίσης, δυσκολεύονται νέοι ενήλικες και φτωχότερες οικογένειες που έχουν υποστεί δύο οικονομικές υφέσεις σε μόλις τέσσερα χρόνια, την κρίση κόστους ζωής και την αύξηση των τιμών των ενοικίων και των κατοικιών.
Ένα άλλο ζήτημα που κάνει τους Βρετανούς δυστυχισμένους είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς ηγέτες, όπως το χάος στο Γουέστμινστερ, η αλλαγή πρωθυπουργών και η κομματική πύλη.
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον επεξεργασμένων προϊόντων οδηγεί σε πολύ χειρότερη ψυχική ευεξία. Το 60% - 70% του φαγητού που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιπλέον επεξεργασμένο, με περισσότερους από τους μισούς Βρετανούς που το καταναλώνουν καθημερινά να αναφέρουν ότι αισθάνονται στενοχωρημένοι, σε σύγκριση με το 18 τοις εκατό που το καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ.
Με πληροφορίες Telegraph, Sapien Labs