Τελικά, πρέπει να βγάζουμε τα ρούχα μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι;

Τελικά, πρέπει να βγάζουμε τα ρούχα μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι; Facebook Twitter
Δεδομένου ότι πράγματα όπως η γύρη ή η σκόνη μπορούν να προσκολληθούν σε υφάσματα, το να αλλάζετε τα ρούχα που φοράτε έξω μπορεί να κάνει διαφορά. Φωτ.: Becca McHaffie/ Unsplash
0


ΔΕΝ ΘΑ ΝΤΡΑΠΩ να πω πώς είμαι από αυτούς που με το που μπαίνουν στο σπίτι το πρώτο που κάνουν είναι να βγάζουν τα παπούτσια και ρούχα τους και να φοράνε φόρμα και φούτερ.

Αν και δεν το κάνω γι' αυτό, όσοι έχουν μία μικρή μανία με την καθαριότητα επικροτούν αυτή τη συνήθεια. Ειδικά μετά την πανδημία, το ερώτημα έρχεται ξανά στο προσκήνιο:

Πρέπει ή όχι να βγάζουμε τα ρούχα μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι;

Σύμφωνα με την Δρ. Vani George, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής της σχολής Icahn στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, είναι πολύ πιο σημαντικό να πλύνετε τα χέρια σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων από το να αλλάξετε τα ρούχα που φοράτε. «Η ανησυχία για το ότι κουβαλάμε μικρόβια από τους εξωτερικούς χώρους είναι βάσιμη, ωστόσο τα ρούχα μας ενέχουν μικρότερους κινδύνους από τα χέρια μας», εξηγεί. «Εφόσον πλένετε συχνά τα ρούχα σας, δεν αποτελούν μεγάλη απειλή αν συνεχίσετε να τα φοράτε σε εσωτερικούς χώρους».

«Η ανησυχία για το ότι κουβαλάμε μικρόβια από τους εξωτερικούς χώρους είναι βάσιμη, ωστόσο τα ρούχα μας ενέχουν μικρότερους κινδύνους από τα χέρια μας».

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. «Το ταξίδι σε ένα πολυσύχναστο μετρό ή αεροδρόμιο, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στριμωγμένοι σε μικρούς χώρους, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από το να πάτε για μια γρήγορη βόλτα σε ένα λιγότερο γεμάτο παντοπωλείο», αναφέρει. Παρόλα αυτά, αν ανησυχείτε για την έκθεση σε μικρόβια, το να φοράτε μάσκα θα σας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία. «Όσο πιο γεμάτο είναι το μέρος, τόσο πιο πιθανό είναι να εκτεθείτε σε παθογόνους μικροοργανισμούς, ειδικά σε εκείνους που μεταδίδονται με αναπνευστικά σταγονίδια, και εδώ είναι που έρχεται και προστατεύει η μάσκα - ειδικά κατά την περίοδο αιχμής των αναπνευστικών ιογενών ασθενειών».

Είναι πολύ χειρότερο να φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι

Ο Δρ Αzza Halim, ειδικός παθολόγος με έδρα στη Φλώριντα και η Δρ. George συμφωνούν πως το να φοράτε τα παπούτσια εξωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι είναι απαγορευτικό. «Eίναι πολύ ανθυγιεινό» λέει ο Dr. Halim. Ο λόγος είναι απλός: Τα παπούτσια έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα, τον δρόμο και το έδαφος και συγκρατούν διαφορετικά είδη βακτηρίων και μικροοργανισμών.

«Αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να δείχνουν πως η αφαίρεση των υποδημάτων πριν την είσοδό σας στο σπίτι όντως λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης των λοιμώξεων, είναι λογικό να θέλετε να το κάνετε ειδικά όταν έχετε μωρό που μπουσουλάει ή μικρό παιδί που συχνά παίζει στο πάτωμα του σπιτιού». Nα σημειώσουμε, πως συνίσταται και ο συχνός καθαρισμός των πατωμάτων αλλά και των χαλιών, ανεξάρτητα με το αν φοράτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι ή όχι.

Η αφαίρεση των ρούχων μπορεί να ωφελήσει όσους έχουν αλλεργίες

Δεδομένου ότι πράγματα όπως η γύρη ή η σκόνη μπορούν να προσκολληθούν σε υφάσματα, το να αλλάζετε τα ρούχα που φοράτε έξω μπορεί να κάνει διαφορά. «Θα έλεγα ότι αυτός μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους για να αλλάξετε τα ρούχα μόλις επιστρέψετε», λέει ο Δρ. Halim. Αναφέρει επίσης, πως δεν πρέπει να ξαπλώνετε με τα ρούχα που φοράτε έξω στο κρεβάτι σας.

Ακόμα, υπάρχουν άλλα οικιακά αντικείμενα που ενέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά τα μικρόβια. «Πολλά πράγματα μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια και ιούς. Είναι πιο σημαντικό να καθαρίζετε και να σκουπίζετε τον πάγκο πριν σερβίρετε το φαγητό για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης». Άλλα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά; Το κινητό σας τηλέφωνο, τα κλειδιά, την κάρτα εισόδου στη δουλειάς σας - κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιείτε καθημερινά και συχνά.

Μετά την πανδημία, η καθαριότητα και η υγιεινή συνεχίζουν να μας απασχολούν έντονα. Δεν είναι ποτέ κακό να αλλάζετε τα ρούχα σας, αλλά οι πιθανότητες μετάδοσης βακτηρίων και μολυσματικών ασθενειών μέσω των υφασμάτων είναι αρκετά χαμηλές. Η καλύτερη άμυνα απέναντι στα μικρόβια εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο απλές και έχει να κάνει με το πλύσιμο των χεριών σας.

Τρόπος Ζωής
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν, μεθυσμένη, μπήκα στο βανάκι ενός φούρνου

Στιγμιότυπα / Όταν, μεθυσμένη, μπήκα στο βανάκι ενός φούρνου

Μετά από μια ξέφρενη νύχτα σε ένα κλαμπ της Πάτρας, η Ηρώ αδυνατούσε να φτάσει μέχρι το σπίτι της και δεν είχε πάνω της χρήματα. Τότε σκέφτηκε να «βοηθήσει» στον ανεφοδιασμό των φούρνων της περιοχής και να μπει σε ένα όχημα που μύριζε τυροκούλουρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όταν ένας Κονγκολέζος επαναστάτης «βρέθηκε» στο κρεβάτι μου 

Στιγμιότυπα / Όταν συνάντησα για σεξ μέσω apps έναν Κογκολέζο επαναστάτη

Το φλουρί που κέρδισε για το 2020 η Ντενίσα δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερό. Όχι μόνο γιατί λίγο μετά μπήκε στη ζωη μας η πανδημία, αλλά γιατί το ίδιο κιόλας βράδυ μια συνάντηση για σεξ παραλίγο να χαλάσει για λόγους συνείδησης, πολιτικής. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ