Φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα: Τι κάνουμε με τις αλλεργίες το καλοκαίρι

Επτά χρόνια φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα Facebook Twitter
Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια.
0

O ΟΡΟΣ «ΑΛΛΕΡΓΙΑ» φέρνει στον νου καταρχάς τις δερματικές αλλεργίες όπως είναι το έκζεμα και η φωτοδερματίτιδα. Από εκζέματα ταλαιπωρούνται 1 στα 4 παιδιά στην πατρίδα μας, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται – σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι κάνει καλό στην ατοπική δερματίτιδα, που είναι η επιστημονική ονομασία του εκζέματος.

Ο ήλιος, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, βοηθά να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα, ενώ με τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την κατάλληλη υπο-αλλεργική καλλυντική φροντίδα μικροί και μεγάλοι αποκαθιστούν το αίσθημα της άνεσης, νιώθουν και κοιμούνται καλύτερα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παιδιά με εκζέματα, βάσει ερευνών, χάνουν μία νύχτα ύπνου την εβδομάδα, κάτι που οδηγεί σε υπερένταση, εκνευρισμό, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες, κόπωση, κατάθλιψη κ.ά. Ο ήλιος βοηθά όλες τις χρόνιες δερματοπάθειες, και όσες δεν είναι αλλεργικής φύσεως. Κλασικό παράδειγμα είναι η φλεγμονώδους αιτιολογίας ψωρίαση, με τις ψωριασικές πλάκες να καθαρίζουν στην πλειονότητα των περιστατικών χάρη στον ήλιο. 

Οι χρόνιες και οι εποχικές αλλεργίες μάς ταλαιπωρούν με εκζέματα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άλλες διαταραχές που αφορούν πρωτίστως το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια μας που κοκκινίζουν, τσούζουν και δακρύζουν, ειδικά όταν η ατμόσφαιρα γεμίζει με αφρικανική σκόνη. Επίσης, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μιας τροφικής αλλεργίας. Η σωστή ενημέρωση βοηθά να… κόψουμε τον βήχα στις απρόσμενες ή χρόνιες αλλεργίες, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές. 

Από την άλλη, διάφορα ερεθιστικά συστατικά που ίσως βρεθούν σε αντηλιακά με χημικά φίλτρα, στην άμμο και σε άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε μπορεί, παρουσία του ήλιου, να οδηγήσουν σε φωτοδερματίτιδα, η οποία είναι κλασικό βάσανο των διακοπών. Εκδηλώνεται με ερεθισμό, μικρά σπυράκια σαν σπιθουράκια και έντονο κνησμό, αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή (αλοιφές), αλλά επιβάλλεται να μείνουμε για λίγες μέρες μακριά από τον ήλιο. Αυτή την εποχή μπορεί να δούμε εξανθήματα στο δέρμα μας μετά από επαφή με κάποιο φυτό. Και αυτά αντιμετωπίζονται με τοπική αλοιφή, ενώ τα γαλακτώματα με αλόη βοηθούν να ενυδατώσουμε σωστά την επιδερμίδα.

Αναπνευστικές αλλεργίες:

Το αλλεργικό άσθμα είναι συχνό στην παιδική ηλικία και η αποστειρωμένη ζωή μακριά από τη φύση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Όπως όλες οι αλλεργίες, το άσθμα έχει γενετικό υπόβαθρο, οπότε αν και οι δύο γονείς έχουν άσθμα, είναι πολύ πιθανό να το εμφανίσει και το παιδί. Οι αναπνευστικές αλλεργίες όπως και η αλλεργική ρινίτιδα ή κόβουν την ανάσα ή ταλαιπωρούν τους ασθενείς με μπούκωμα, φτάρνισμα, πονοκεφάλους, ιγμορίτιδα, δακρύρροια. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι με τα εισπνεόμενα φάρμακά τους στις διακοπές, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο μικρό, απομονωμένο νησί. Συνήθως έχουν εισπνεόμενες θεραπείες συστηματικής χορήγησης και κατ’ επίκληση (δηλαδή όταν έχουν παρόξυνση και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν). Οι άνθρωποι με αναπνευστικές ή δερματικές αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργία και σε τρίχωμα ζώου, περισσότερο της γάτας και σπανιότερα του σκύλου. 

Επιπεφυκίτιδες:

Οι αλλεργίες των ματιών είναι ενοχλητικές και σίγουρα η ψηφιακή κόπωση από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς στον υπολογιστή δεν βοηθούν την κατάσταση. Ούτε η ξηροφθαλμία βοηθά, που εντείνεται από τη χρήση υπολογιστή, κινητού ή ταμπλετ, καθώς είναι γνωστό πως όταν είμαστε προσηλωμένοι σε μια οθόνη, δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε – η ξηροφθαλμία στις γυναίκες, δε, εντείνεται από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Το blue light των οθονών, εκτός του ότι μας κουράζει, μας γερνάει κιόλας. Γενικά, οι αλλεργίες και το τσούξιμο στα μάτια είναι ενοχλητικά συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας γιατί μπορεί να πληγώσουμε τον κερατοειδή, αν έχει εισχωρήσει ένα ξένο σώμα σε αυτόν. Πολύ προσεκτικοί στις διακοπές πρέπει να είναι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής, γιατί τα λάθη στην υγιεινή τους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τη συσκευασία με το υγρό των φακών ανοιχτή και χειριζόμαστε τους φακούς με πεντακάθαρα χέρια – γενικά, καλό είναι να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας όταν ταξιδεύουμε αλλά και στον τόπο προορισμού μας. Επίσης, δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς. Επειδή με την κολύμβηση, το μακιγιάζ, τα ξενύχτια και τις κραιπάλες του καλοκαιριού πολλά μπορούν να συμβούν, αν ξυπνήσουμε με πόνο, δακρύρροια, τσίμπλες, φωτοφοβία, κόκκινα μάτια και φαγούρα πάμε αμέσως στον οφθαλμίατρο ή στον αγροτικό γιατρό, ό,τι διαθέτει το νησί.     

Οι ερεθισμοί στα μάτια αντιμετωπίζονται με κολλύρια που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση και να οδηγήσει σε γλαύκωμα, δηλαδή σε μια μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου. 

Τροφικές αλλεργίες:

Όσοι έχουν, γνωρίζουν και προσέχουν, αλλά, όταν τρώτε έξω, καλό είναι να ρωτάτε για τα συστατικά του πιάτου σας. Πιο ύποπτα τρόφιμα είναι τα καρύδια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, το αυγό, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη αλλά και στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, που ευθύνονται για τους έντονους πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας κρασιού. 

Allergy-free home:

Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια. Για τους αμετανόητους καπνιστές που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ. Μια μεγάλη αιτία συσσώρευσης αλλεργιογόνων και ρύπων μέσα στο σπίτι είναι ο ελλιπής αερισμός αλλά και ο αερισμός τις λάθος ώρες, όταν έξω έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση – σε αυτή την περίπτωση οι ρύποι εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν φεύγουν εύκολα. Για να αποκτήσουμε allergy free home, φροντίζουμε την υγιεινή των χώρων και του στρώματος του κρεβατιού, που είναι πηγή ακάρεων, και καθαρίζουμε χωρίς εμμονές, δηλαδή χωρίς να λούζουμε το σπίτι μας και τον εαυτό μας με αντισηπτικά. Παν μέτρον άριστον.  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ