Για την ανοδική πορεία της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα και με αφορμή το νόμο για το γάμο των ομοφύλων και τη διοργάνωση του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πρώτο υπουργείο, στο οποίο δημιουργήθηκε εδώ και λίγους μήνες Γραφείο Ισότητας, με αρμοδιότητά την παρακολούθηση όλων των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών στον τομέα της ισότητας, συμπεριλαμβανομένων της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας στο υπουργείο.
«Η μάχη για ισότητα είναι μια μάχη που αξίζει να δίνει κανείς. Ο δρόμος προς την ισότητα και την συμπεριληπτικότητα δεν θα σταματήσει στο νόμο για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση. Η δέσμευση για την προάσπιση της ισότητας τόσο «εντός των τειχών», όσο και σε επίπεδο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώθηκε ωστόσο και από την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου στην εκδήλωση.
Γιώργος Γεραπετρίτης για κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+: «Η πρόθεσή μας ως κυβέρνηση είναι να δώσουμε ώθηση στα δικαιώματα»
«Η πρόθεσή μας ως κυβέρνηση είναι να δώσουμε ώθηση στα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, πάντως, η Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία: Τα πορίσματα της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων και θα αντικατοπτριστούν στο Rainbow Europe Map της ευρωπαϊκής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ+, ILGA Europe. Ήδη και πριν από τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφύλων, η Ελλάδα ανέβηκε το 2023 στην 13η από την 17η θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης με βάση τη ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία. Το 2021 βρισκόταν μόλις στην 18η θέση», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η συμπεριληπτικότητα είναι θέμα αρχής. Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι θέμα αξιοπιστίας της ίδιας της Δημοκρατίας. «Αποτελεί συλλογική μας αποστολή να μην αποτύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Τερέζα Αγγελάτου, ανέλυσε από πλευράς της το στόχο του υπουργείου να αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και ευρύτερα το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς καμία διάκριση. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η αναλογία γυναικών-ανδρών στο σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου είναι ακριβώς 50-50, ενώ στο διπλωματικό κλάδο οι γυναίκες αποτελούν το 36,5%.
Η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Susanna Terstal, τόνισε πως «την ίδια ώρα, σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου η ομοφυλοφιλία αποτελεί ποινικό αδίκημα. Και, όπως είπε ο Martin Luther King: ‘Η αδικία, οπουδήποτε και εάν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού’». Όμως και στην Ελλάδα, την 43η χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε το γάμο των ομοφύλων, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα «στο τέλος του δρόμου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τον γάμο των ομοφύλων το 2001, ενώ η ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ηγετικό ρόλο μεταξύ των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα σε σχέση με την υποστήριξη των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.
Τέλος ο διευθυντής του EuroPride 2024, Απόστολος Καραμπαΐρης, χαρακτήρισε «καταλύτη θετικών εξελίξεων» για την ελληνική κοινωνία την υπερψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συμπεριληπτικότητα έχει αναγνωριστεί ως εργαλείο «έξυπνης ισχύος» στην ελληνική εξωτερική πολιτική. «Όλοι και όλες μπορούν χωρίς ενδοιασμούς να είναι υπερήφανοι για την ταυτότητά τους και να συμμετάσχουν στο EuroPride 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 21-29 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται στην Ελλάδα μία τόσο μεγάλη γιορτή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερα από 40.000 άτομα», κατέληξε.