Η εφαρμογή εισιτηρίου για την είσοδο στη Βενετία έχει αρχίσει με μπερδεμένους τουρίστες, οι οποίοι έπρεπε να αποδείξουν ότι δικαιούνται εξαίρεση από την πληρωμή του αντιτίμου και με οργισμένους ντόπιους, καθώς βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου.
Η χρέωση των 5 ευρώ, με στόχο τον περιορισμό του υπερτουρισμού, έχει πυροδοτήσει οργή σε ορισμένους κατοίκους. Η χρέωση ξεκίνησε στις 8.30 π.μ. της Πέμπτης και θα εφαρμοστεί σε 29 ημέρες ως τις 14 Ιουλίου ως μέρος μιας δοκιμαστικής φάσης. Οι περισσότεροι ημερήσιοι ταξιδιώτες που έφταναν στον σταθμό Santa Lucia έρχονταν έχοντας προμηθευτεί έναν κωδικό QR που αποδείκνυε ότι είχαν πληρώσει το αντίτιμο των 5 ευρώ, αλλά η πρωτοβουλία προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των ατόμων που έμεναν σε ξενοδοχεία που δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να περάσουν από την αστεία διαδικασία επιβεβαίωσης της απαλλαγής τους μέσω Διαδικτύου.
Από την πληρωμή του εισιτηρίου εξαιρούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, οι φοιτητές, όσοι μεταβαίνουν στην πόλη για λόγους εργασίας και υγείας, αλλά και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια. Βάσει του κανονισμού, το πρόστιμο για όποιον οφείλει να έχει εισιτήριο, αλλά δεν το έχει εκδώσει, ανέρχεται σε 300 ευρώ, αλλά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του σχεδίου οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα τηρήσουν ελαστική στάση.
Επιτροπές και ενώσεις κατοίκων προγραμμάτισαν διαμαρτυρίες σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου. Όπως υποστηρίζουν, το τέλος δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της πόλης, αλλά μόνο θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με πανό και οργάνωσαν πορείες κατά του μέτρου. Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη. Κάποια από τα πανό έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους». Για άλλους τουρίστες, όσους ήταν σε γόνδολες, ήταν πάλι μια ευκαιρία να φωτογραφίσουν τα επεισόδια...
Παρά την μεγάλη πίεση από τον υπερτουρισμό που έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, μεγάλος είναι ο αριθμός όσων αντιδρούν στο μέτρο. Κατηγορούν τις αρχές της πόλης ότι με το εισιτήριο την μετατρέπουν σε «θεματικό πάρκο».
“This is a sad day for Venice because Venice is becoming a theme park.”
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) April 25, 2024
Venice residents protest against the €5 tourist entry fee to tackle over-tourism.#Venice
Read more: https://t.co/FpzJNscroB pic.twitter.com/8S6rgwh2bu
Η απόδειξη της κράτησης σε ξενοδοχείο δεν είναι αρκετή, όπως έμαθαν οι Yvonne McKenna και Ken Mehan, επισκέπτες από την Ιρλανδία που είχαν φτάσει με ένα τρένο από τη Βιέννη. Ένας υπάλληλος καθοδήγησε το ζευγάρι στη διαδικτυακή διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά. «Ήξερα για τον νέο φόρο και την απαλλαγή, αλλά δεν ήξερα ότι θα το κάναμε όταν φτάσαμε», είπε ο McKenna. «Φαίνεται ότι παίρνει πολύ χρόνο… Φανταστείτε να μην ήσασταν τόσο εξοικειωμένοι με όλη την τεχνολογία». Καθώς περισσότερα τρένα έφταναν στο σταθμό, ο Mehan σκέφτηκε πόσο εύκολο θα ήταν να διαχειριστείς τους ελέγχους στην υψηλή περίοδο. «Καταλαβαίνω γιατί προσπαθούν να το κάνουν, αλλά μοιάζει με συνταγή για καταστροφή».
#Venice residents protest against the new entry ticket required for day trippers to the city. They say it’s nothing but a money making scheme and doesn’t deal with the problems of the lack of services and over tourism @France24_en pic.twitter.com/s5GN5PEDah
— Seema Gupta (@seemagup) April 25, 2024
Η Natalie Liddell, μια επισκέπτης από το York στη Βενετία για πρώτη φορά, είπε: «Είναι πολύ μπερδεμένο. Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, είπαν κάτι για αυτό, αλλά δεν καταλάβαμε ακριβώς για τι μιλούσαν. Αλλά δεν νομίζω ότι τα 5 ευρώ θα αποτρέψουν τους ανθρώπους». Άλλοι αγνοούσαν τελείως το νέο μέτρο. «Τι αμοιβή;» ρώτησε η Elizabeth από τις ΗΠΑ, πριν της δείξουν πώς να πληρώνει στο διαδίκτυο.
Η πρωτοβουλία αμφισβητήθηκε έντονα στη Βενετία, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τον υπερτουρισμό. Το κύριο νησί της Βενετίας, όπου ισχύει το μέτρο, προσέλκυσε 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες με διανυκτέρευση το 2022. Τις ημέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση, κατά μέσο όρο 40.000 ημερήσιοι ταξιδιώτες φτάνουν στην πόλη.
Dopo ore di tensione con la #brigataebraica, è partito il corteo antagonista pro-#Palestina per il #25Aprile. I manifestanti hanno sfilato davanti alla FAO. Una dimostrante ha denunciato di essere stata aggredita da membri della brigata ebraica al suo arrivo alla manifestazione. pic.twitter.com/D8Pn9XcA5t
— Local Team (@localteamit) April 25, 2024
Υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομικών αντιμετώπισης ταραχών και περίπου 500 ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για το τέλος στην Piazzale Roma, όπου βρίσκεται ο κεντρικός τερματικός σταθμός λεωφορείων της Βενετίας. Η Federica Toninello, μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας, είπε: «Κανένα από τα μέτρα που έλαβε αυτό το συμβούλιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Είναι απλώς τουρισμός και εικασίες, γι' αυτό είμαστε θυμωμένοι». Η Toninello είπε ότι παρόλο που οι Βενετοί εξαιρούνταν, το μέτρο εξακολουθούσε να επηρέαζε την καθημερινότητά τους καθώς έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν το αντίτιμο και ότι υποβλήθηκαν σε ελέγχους. Ομοίως, οι μετακινούμενοι ή οι μαθητές πρέπει να υπομείνουν «το μη πρακτικό» της απόκτησης ενός κωδικού QR.
Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Βενετία θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που θα δοκιμάσει το πρόγραμμα χρέωσης, «αν και ο υπερτουρισμός δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο αυτή την πόλη». Πρόκειται για το πρώτο πείραμα αυτού του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο και από τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής περιόδου θα εξαρτηθεί αν το «εισιτήριου εισόδου» θα συνεχίσει να ισχύει στο μέλλον και σε ποιες ακριβώς περιόδους του χρόνου.
Με πληροφορίες ANSA, Guardian