Μαρινάκης για Μάτι: «Εφαρμόστηκε ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ»

Μαρινάκης για Μάτι: Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στην δικαστική απόφαση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι  σχολίασε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να τις αξιολογούμε ή να διατυπώνουμε δημόσιες κρίσεις».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας, τη στενοχώρια, την οργή, την αγανάκτηση».

Αναλυτικά ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε, έπειτα από σχετική ερώτηση: «Σίγουρα, οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό σχετικά με δηλώσεις ή υποδείξεις ή δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με δικαστικές αποφάσεις ή κινήσεις της δικαιοσύνης είμαστε εμείς, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και γι’ αυτό ακριβώς και στη χθεσινή μου ανάρτηση τόνισα και το τονίζω και σήμερα, ότι απαγορεύεται κατ’ εμέ – τέλος πάντων είναι απολύτως εξωθεσμικό και ανεπίτρεπτο - ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας ή και της νομοθετικής εξουσίας να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Στη χώρα μας υπάρχει, το τονίζω, διάκριση των εξουσιών. Είναι επιβεβλημένο να γίνεται σεβαστή από όλες και όλους εμάς, όποιος και να είναι από μας, σε όποιο κόμμα και να ανήκει. Άρα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη γι’ αυτές και από κει και πέρα εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να τις αξιολογούμε ή να διατυπώνουμε δημόσιες κρίσεις γι’ αυτές. Αυτό είναι το πρώτο, πρέπει να το κάνουμε σαφές και επειδή ευτυχώς πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργεί στο Μαξίμου παρα- υπουργείο δικαιοσύνης, αυτό οφείλουμε να το αφήσουμε πίσω μας, αυτό το οποίο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας, τη στενοχώρια, την οργή, την αγανάκτηση. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί το οτιδήποτε για μία δικαστική απόφαση. Αυτό που μπορεί να κάνει η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι δύο πράγματα, αν παίρνει σοβαρά τον πολύ σοβαρό ρόλο που έχει. Το πρώτο είναι, να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες τραγωδίες.

Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μην ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία και γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή από το 2019 και μετά μία από τις πρώτες προτεραιότητες -και μάλιστα υλοποιήθηκε σε λίγους μήνες μία προσωρινή λύση και λίγο μετά με μία μόνιμη λύση- ήταν το 112, ένας συνολικός μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης που σώζει ζωές. Κάθε φορά λοιπόν που κάποιος ειρωνεύεται το μηχανισμό αυτόν και την ευρύτερη στόχευση της Κυβέρνησης στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, εμείς απαντάμε ότι αυτό για μας ήταν, είναι και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, γιατί πολύ απλά απαγορεύεται να επιτρέψουμε, κατά το ανθρωπίνως δυνατό πάντοτε, να ξαναζήσουμε μία τέτοια τραγωδία. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η κλιματική κρίση είναι εδώ και είναι και πολύ απειλητικά παρούσα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να ψηφίζει νόμους. Εισηγείται η εκτελεστική εξουσία, ψηφίζει η νομοθετική εξουσία. Και επειδή αντιληφθήκαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν ήταν δίκαιο, σπεύσαμε να το αλλάξουμε και το 2021 και το 2024 και πράγματι το αυστηροποιήσαμε. Και προς όλα τα αδικήματα που σχετίζονται με τον εμπρησμό, εξ αμελείας, εκ δόλου. Ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας όταν γίνονται κάποιες κινήσεις σε περιόδους που υπάρχει ειδοποίηση ακραίου κινδύνου από το κράτος και εκεί αυτό ακόμα και αν είναι από αμέλεια έγινε κακούργημα. Αλλάξαμε τον τρόπο έκτισης της ποινής στα πλημμελήματα ούτως ώστε να μην ακούμε ποινές που όλες μετατρέπονται και όλες αναστέλλονται.

Δυστυχώς όμως, για την υπόθεση αυτή όπως και για όλες τις υποθέσεις αυτό είναι μία πρόβλεψη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη η αντίστοιχη πρόβλεψη, πάντοτε το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει την επιεικέστερη νομοθεσία που ίσχυσε από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Άρα, οι αλλαγές που κάναμε δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Και εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες ενδεχομένως προγενέστερες διατάξεις. Ακούμε τώρα μία ανταπάντηση, ότι, μα δεν αυστηροποίησε, δεν έκανε επιεικέστερες τις διατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι συμφωνούν ότι η δική μας Κυβέρνηση τις έκανε αυστηρότερες.

Θα σας πω μόνο μία περίπτωση, την οποία την έχω καταγεγραμμένη: Η απλή ανθρωποκτονία ως πλημμέλημα ετιμωρείτο ανέκαθεν με φυλάκιση ως  5 χρόνια, ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η κατά συρροή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, δηλαδή οι περισσότερες της μιας ανθρωποκτονίες που τελεί ένας δράστης, τιμωρούνταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα με φυλάκιση μέχρι 10 έτη. Είναι συγκεκριμένα εδώ το άρθρο 94, παράγραφος 2, εδάφιο Β, για όσους θέλουν να το δουν. Με τον νόμο 4619/19, ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός, που ίσχυσε από 1/7/2019 και εφαρμόστηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταργήθηκε το ανωτέρω εδάφιο, η ανθρωποκτονία κατά συρροή ετιμωρείτο ως 5 έτη συνολικά, από έως 10 πήγε έως 5.  

Ο κ. Φλωρίδης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον νόμο 5090/2024 αύξησε το όριο στις περιπτώσεις αυτές ξανά κατά 10 έτη, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή υπήρχε η προηγούμενη αλλαγή, εφαρμόστηκε η προηγούμενη αλλαγή. Εδώ είναι και άλλες περιπτώσεις, οι οποίες συνολικά σε αυτό τον Ποινικό Κώδικα έριξαν στα «μαλακά» δράστες, ακόμα και ανθρωποκτονιών και βιασμών, τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς, αυτά όλα τα κατέγραψε η ιστορία και δεν σβήνουν, γιατί υπάρχουν ως επιεικέστερες διατάξεις για τις πράξεις που τελέστηκαν μέχρι σήμερα, μέχρι τις τελευταίες αλλαγές που κάναμε. Αλλά, για να το μαζέψουμε λίγο, τις αποφάσεις δεν τις εκδίδει κανένα κόμμα και καμία Κυβέρνηση. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν τα δικαστήρια, γιατί κάποιοι εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν.

Έχει η Δικαιοσύνη όλα τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία ένδικων μέσων για να τα ασκήσει, εφόσον το επιθυμεί. Δεν θα υποδείξουμε εμείς στη Δικαιοσύνη τι θα κάνει. Ήδη, σήμερα είχαμε μια ανακοίνωση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Αλλά να επισημάνω και ενώπιόν σας ότι, επειδή χαρακτηρίστηκαν και λόγω των διατάξεων που υποχρεωτικά εφαρμόστηκαν ως πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτές οι πράξεις, τα πλημμελήματα παραγράφονται στα 8 χρόνια, άρα Ιούλιος του 2018 και 8 χρόνια Ιούλιος του 2026. Άρα όλα πρέπει να γίνουν πλέον γρήγορα και σωστά προφανώς, για να μην υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής. Συνοψίζουμε και λέμε, για να κάνουμε και ένα πολιτικό σχόλιο:

Εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κρύβω τα λόγια μου. Εμείς δεν θα βγάλουμε πανό με ονόματα νεκρών. Εμείς δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσουμε καμία δικαστική απόφαση. Εμείς δεν πρόκειται να κουνήσουμε το δάχτυλο για κάτι το οποίο μπορεί, δικαιολογημένα να προκαλεί λαϊκή οργή. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί νεκροί. Αλλά μου προκαλεί εντύπωση – το επαναλαμβάνω και ενώπιόν σας – πώς αυτοί οι οποίοι έκαναν όλα αυτά, έφτιαξαν πανό, έκαναν ολόκληρες καμπάνιες στα ονόματα νεκρών σε άλλες επίσης τραγικές περιπτώσεις, δεν βρήκαν να πουν μισή λέξη και να μας εξηγήσουν. Γιατί εγώ θα πω και κάτι τελευταίο.

Έγινε ό,τι έγινε το 2018. Το 2019 δεν αυστηροποίησαν τις ποινές για τους εμπρησμούς, δεν έκαναν κάτι για να λειτουργήσει γρήγορα το 112. Το 2021 δεν ψήφισαν τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα, το 2024 δεν ψήφισαν τις αλλαγές αυτές στον Ποινικό Κώδικα. Με λίγα λόγια, αυτό το τραγικό που συνέβη στο Μάτι, που η Δικαιοσύνη αξιολογεί ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει και κανένας άλλος, δεν έδωσε τουλάχιστον ένα μάθημα στην τότε Κυβέρνηση και τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση να συστρατευτεί με τις σωστές και λογικές αλλαγές που έκανε το Κράτος και να μην ειρωνεύεται τις εκκενώσεις και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM