Για τις ανεξέλεγκτες συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιεί σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Βild, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. «Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, οι επενδυτές θα πάθουν πανικό. Θα δημιουργηθεί συνωστισμός στις τράπεζες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό είναι! Ποιος θα τολμήσει να τραβήξει το βύσμα από τους Έλληνες και να προκαλέσει την κατάρρευση της ευρωζώνης;»
Ο Ρουμπινί προτείνει ή οικονομική υποστήριξη για μια ομαλή έξοδο της Ελλάδας, ή να οικοδομηθεί η οικονομία με τον τρόπο που επανενώθηκε η Γερμανία. «Και τα δύο είναι πολύ φθηνότερα για τους Γερμανούς φορολογούμενους», γιατί όπως λέει, «χωρίς το ευρώ η Γερμανία μπροστά σε ΗΠΑ και Κίνα για είναι ένας οικονομικός νάνος. Ή όλοι μαζί θα κολυμπήσετε ή όλοι μαζί θα βουλιάξετε».
Για την επίλυση της κρίσης, προτείνει η ΕΚΤ να επεκτείνει μαζικά την προσφορά χρήματος. Στη συνέχεια, οι νότιες πολιτείες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να είναι ανταγωνιστικές. "
«Αυτή η τρέλα της λιτότητας πρέπει να σταματήσει», κραυγάζει ο Ρουμπινί. Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δώσει σε κάθε γερμανικό νοικοκυριό 1000 ευρώ ταξιδιωτικό κουπόνι για να πάνε διακοπές στις χώρες που μαστίζει η κρίση. Αυτό θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Επιπλέον, ο καθένας πρέπει να πάρει ένα φορο-μπόνους, για να αγοράσει ένα εξοχικό στις νότιες χώρες. "
Για την μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης ο Ρουμπινί λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης με χρονικό ορίζοντα πέντε έως δέκα ετών. Στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει μια Ευρώπη που όχι μόνο θα έχει το ίδιο νόμισμα, αλλά και μια κοινή οικονομική και φορολογική πολιτική. Επιπλέον, η Ευρώπη χρειάζεται ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα με μια κεντρική αρχή ελέγχου. Για όλες τις χώρες να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, θα μπορούσε να είναι η Angela Merkel, η Πρόεδρος της νέας Ευρώπης» καταλήγει ο διάσημος οικονομολόγος.