Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν Facebook Twitter
0

 Πρόσφατα συμμετείχατε στο ετήσιο συνέδριο «The Upfront Initiative 2024» που προωθεί την ισότητα, την ορατότητα, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας, το οποίο η Εθνική Ασφαλιστική υποστήριξε ως χορηγός. Ποιες αρχές και αξίες υποστηρίζετε και έχετε ψηλά στην ατζέντα σας στην Εθνική Ασφαλιστική αναφορικά με τους ανθρώπους σας;

Στην Εθνική Ασφαλιστική πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο που κινεί μια εταιρεία μπροστά είναι οι άνθρωποί της. Εμείς επενδύουμε ενεργά στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, ισότητας και δικαιοσύνης και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έχουμε επιτύχει το 57% των εργαζομένων μας να είναι γυναίκες, όπως επίσης και το ότι γυναίκες κατέχουν το 40% των θέσεων ευθύνης. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το 4% των εργαζομένων μας να αποτελούνται από ΑμεΑ, το οποίο φυσικά οδηγεί σε πολλές δράσεις από πλευράς μας, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι είμαστε μια προσβάσιμη εταιρεία, από όλες τις πτυχές. 

Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ Εθνικής ΑσφαλιστικήςΤαυτόχρονα, είναι σημαντικό για εμάς να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μας. Διατηρούμε  24ωρη τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, με σκοπό να σταθούμε δίπλα τους σε οποιαδήποτε στιγμή. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε υπηρεσίες διατροφολόγου στις εγκαταστάσεις μας, ώστε να έχει την επιλογή όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τη σωστή διατροφή και να συνεισφέρει στην υγεία του. Παράλληλα, σχεδιάζουμε awareness sessions, podcasts και ομιλίες, με διαφορετική θεματική κάθε φορά, τα οποία επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου μας δυναμικού, εστιάζοντας στην ψυχική τους ευημερία, αλλά και στην ευαισθητοποίησή τους, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί ένα ακόμα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον.


 — Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας για τις συνθήκες σε εργασιακούς χώρους της Ελλάδας;

Η ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών προωθεί κατευθυντήριες γραμμές, προς τις επιχειρήσεις, που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της συμπερίληψης, ως ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν τους. Συνήθως, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο διαφοροποιημένου, προοδευτικού και ανοικτού περιβάλλοντος εργασίας που ωφελεί τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση συνολικά. Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός, επειδή φέρνει μια στροφή στον τρόπο σκέψης εντός του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου. Πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνο από τους αριθμούς. Το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται απλά στη κερδοφορία, εις βάρος των εργαζομένων, απλά δεν είναι βιώσιμο. Αντιθέτως, όταν επενδύεις στους ανθρώπους σου, στο περιβάλλον τους, στην εταιρική σου κουλτούρα, δημιουργείς μια εταιρεία με μεγάλη αξία για τους ανθρώπους σου. Ως αποτέλεσμα, συνεισφέρεις στην μακροπρόθεσμη κερδοφορία της, εφόσον έχεις ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον της εταιρείας και που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή όπως μπορούν.


 Πιστεύετε ότι το θέμα της συμπερίληψης θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον; Τι πιστεύτε ότι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και η πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της συμπερίληψης;

Πιστεύω ότι σίγουρα στο επόμενο διάστημα το θέμα της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο θα απασχολήσει όλες τις εταιρείες περισσότερο από ποτέ. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι, κυρίως επειδή πολλές ελληνικές εταιρείες δε βλέπουν ακόμα την αξία της επένδυσης στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας. Όμως, όπως βλέπουμε από την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή από μεγάλες εταιρείες και σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους κλάδους, η ελληνική σκηνή είναι έτοιμη για αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων τους, αλλά και σε δραστηριότητες που προωθούν τον διάλογο και την ορατότητα. Παράλληλα, η πολιτεία θα πρέπει επίσης με συγκεκριμένες νομοθετικές ενέργειες να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον ελληνικό επιχειρηματικό κλάδο, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η σημασία και η αξία δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη για όλους.

Εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης


 — Μια από σας θεματικές που συζητήθηκε ήταν η συμπερίληψη των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Ως γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση, ποια είναι η εμπειρία σας στον εργασιακό χώρο; Ποιες οι προκλήσεις για μια γυναίκα σε ανάλογη θέση και ποια είναι τα περιθώρια για να αυξηθούν οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις;

Προσωπικά, μπορώ να πω ότι δε βίωσα επαγγελματική διάκριση λόγω φύλου, ίσως γιατί είχα την τύχη να βρεθούν στο δρόμο μου άντρες, πατέρας, σύζυγος, προϊστάμενοι και συνάδελφοι, που εκτιμούσαν τις επαγγελματικές ικανότητες των γυναικών. Θεωρώ όμως, ότι μια γυναίκα πρέπει να καταβάλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με έναν άντρα για να φτάσει στο ίδιο σημείο. Αν και οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο της επαγγελματικής καταξίωσης, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Θέλουμε να καταρρίψουμε την έως τώρα επικρατούσα κοινωνική άποψη πως είναι δύσκολο να συμβαδίσει ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα και ως στέλεχος μιας επιχείρησης. Αυτό ξεκινάει πρώτα από όλα από τις οικογένειες μας, το πώς μεγαλώνουμε τις κόρες μας και πώς μαθαίνουμε στους γιούς μας να εκτιμούν, να θαυμάζουν και να θεωρούν ισότιμες τις γυναίκες. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές, αλλά και να ενδυναμώσουμε γυναίκες που έχουν ανάλογους στόχους. Να εμπνεύσουμε τις νέες γυναίκες, με ενσυναίσθηση και πρακτικές συμβουλές. Πιστεύω ότι εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης. Όσο για τα περιθώρια εξέλιξης γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις; Θα πρέπει να φτάσουμε να απαντάμε: «Τόσα όσα και των ανδρών!» 


 — Υπάρχει στην εταιρεία σας πλάνο για να προωθηθούν αυτά τα θέματα στο μέλλον;

Η δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που είναι βασισμένη στη συμπερίληψη, την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Ο μετασχηματισμός με τον οποίο προχωράμε δυναμικά στην Εθνική Ασφαλιστική έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας. Για εμάς δεν αρκεί το ότι είμαστε αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι απέναντι στους ασφαλισμένους μας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να επενδύουμε συστηματικά στους ανθρώπους μας, με την συνεχή εκπαίδευση τους και τη συνολική εξέλιξη του προσωπικού μας. Σκοπός μας είναι αναπτύξουμε περαιτέρω ένα περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία, με ενσωματωμένη τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη στη λειτουργία μας. Για αυτό έχουμε θεσπίσει πολιτικές, όπως προστασία ενάντια στην παρενόχληση, στις διακρίσεις, διαδικασίες ίσων ευκαιριών ανέλιξης, εξέλιξης ταλέντων, τηλεργασίας και διεξάγουμε έρευνες για τη μέτρηση της δέσμευσης και ικανοποίησης των εργαζομένων, με σκοπό να εντοπιστούν τα σημεία που χρήζουν ανάπτυξης και να υλοποιηθούν ενέργειες βελτίωσης  της εργασιακής εμπειρίας του συνόλου των εργαζομένων μας. Ταυτόχρονα, μένουμε πάντα ανοιχτοί στην κοινωνία και αγκαλιάζουμε τις νέες εξελίξεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι, στις επόμενες γενιές, να μην υπάρχουν διακρίσεις, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικών προτιμήσεων, εθνικότητας ή φυσικών αδυναμιών. 

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The updront initiative III

The Upfront Initiative 2024 - Από την τυπική στην ουσιαστική συμπερίληψη

Στην 3η και καλύτερη μέχρι στιγμής διοργάνωση, 70 καλεσμένοι και περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι πήραν μέρος σ’ έναν δεκάωρο μαραθώνιο συναρπαστικών συζητήσεων με έναν κοινό στόχο: τη συμπερίληψη, τις ίσες ευκαιρίες, και την αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM