ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες για την γιορτή της μητέρας είναι λιγότερο body shaming

Αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες για την γιορτή της μητέρας είναι λιγότερο body shaming Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Τα λουλούδια είναι ένα υπέροχο δώρο για την Ημέρα της Μητέρας, αλλά υπάρχει ένα ανεκτίμητο δώρο που θα απολάμβανε σχεδόν κάθε μητέρα. Μια πιο υγιή εικόνα σώματος. 

Η αναγνώριση και η αντίσταση απέναντι σε μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των μητέρων σε κάθε στάδιο της γονεϊκότητας.  Ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιέσεις για την εμφάνισή τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες

Χαρακτηριστική της πίεσης που ασκείται πάνω στο γυναικείο σώμα μέσω προτύπων ομορφιάς ήταν η φωτογράφηση της Ζιζέλ Μπούντχεν το 2010 για τη Vogue, λίγους μήνες μετά την γέννηση του παιδιού της. Κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας που ακολούθησε στο internet, η υποτιθέμενη καθησυχαστική πρόταση που ακούγονταν ήταν ότι οι «συνηθισμένες» γυναίκες δεν πρέπει να συγκρίνονται με ένα supermodel. 

Αλλά σχεδόν όλες οι μητέρες μετά τον τοκετό, διάσημες ή μη, έχουν μια σιωπηρή υποχρέωση να καταφέρουν να φέρουν το σώμα τους στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Ακόμα όμως κι αν μια γυναίκα έχει τα γονίδια ή τους πόρους της Ζιζέλ, είναι παράλογο και σκληρό να υπάρχει η απαίτηση να εστιάσει την προσοχή της στο πώς να μοιάζει σαν να μην έμεινε ποτέ έγκυος. 

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τη δημιουργία ενός ανθρώπου ή μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά - παρά τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος στα media - «δεν υπάρχει επιστροφή από τη δημιουργία ενός ανθρώπου», σύμφωνα με την Τζεν Μακλίλαν, πιστοποιημένη βοηθό τοκετού από το Αλμπουκέρκι των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι από τις μεγαλύτερες σωματικές αλλαγές που μπορεί να βιώσει κάποιος, οι προσδοκίες ανάκαμψης δεν είναι απλώς παράλογες αλλά μπορούν να απειλήσουν την υγεία των νέων μαμάδων. 

Ο αντίκτυπος αυτών των επιβλαβών πιέσεων στην εμφάνιση είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, σύμφωνα με την Τζιλ Σβαρτζ, θεραπεύτρια με έδρα το Λος Άντζελες που ειδικεύεται στην περιγεννητική ψυχική υγεία. «Η κοινωνία μας αδικεί τόσο πολύ τις μαμάδες», σημείωσε, βομβαρδίζοντάς τις με κανόνες για το πώς πρέπει να φαίνονται αντί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη. 

Αυτά τα επιζήμια πρότυπα ομορφιάς μπορούν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές, ειδικά για γυναίκες μετά τον τοκετό που έχουν ιστορικό κατάθλιψης, άγχους ή διατροφικής διαταραχής. Εάν οι νεαρές μητέρες ασχολούνται ενεργά με την εμφάνισή τους, την άσκηση ή το τι τρώνε ή ακόμη και με την «υγιεινή διατροφή», θα μπορούσε να είναι ένδειξη σημαντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας. 

Η επιστροφή των διατροφικών διαταραχών πριν την εμμηνόπαυση

Ο έντονος βομβαρδισμός με μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς έρχεται ξανά να επιτεθεί στις γυναίκες τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. 

Όπως και με την περίοδο μετά τον τοκετό, η περιεμμηνόπαυση φέρνει νέες προκλήσεις σε μια αγχωτική περίοδο της ζωής. Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας βιώνουν ορμονικές αλλαγές και σωματικές αλλαγές, όλα αυτά ενώ μεγαλώνουν παιδιά και φροντίζουν τους ηλικιωμένους τους γονείς. «Η σύγκρουση της μητρότητας και της περιεμμηνόπαυσης είναι πολύ δύσκολο πράγμα», είπε η Ντέμπορα Μπενφιλντ διαιτολόγος από το Σάλεμ των Ηνωμένων Πολιτειών που ειδικεύεται στην υποστήριξη των γυανικών σχετικά με την εικόνα τους σώματός τους. 

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διατροφικές διαταραχές τείνουν να σημειώνουν αύξηση ξανά στη μέση ηλικία, όταν οι γυναίκες αναμένεται να δείχνουν σαν να έχουν «παγώσει στο χρόνο» αντί να βιώνουν τις φυσικές και αναμενόμενες αλλαγές που έρχονται με την ηλικία, σημείωσε η Μπένφιλντ. 

Οι μαμάδες μπορεί να είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουν τέτοιου είδους διατροφικές διαταραχές όταν λαμβάνουν θετικά μηνύματα από τις οικογένειες τους. «Πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς να αγαπούν τον εαυτό τους», είπε η Μακλίλαν. Ακόμα κι αν μια μαμά δεν κάνει φανερά δίαιτα ή δεν ζυγίζεται μπροστά στα παιδιά της, «τα παιδιά ακούν και παρακολουθούν με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», είπε η Μπενφιλντ. Σε κάθε περίπτωση πέρα από τις θετικές συνέπειες που θα έχει αυτό στα παιδιά, οι μητέρες είναι σημαντικό να νιώθουν καλά με το σώμα τους και για τις ίδιες. 

Με πληροφορίες από CNN

 

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλαστική χειρουργική: Πώς τα social media άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς.

The Health Book 4 / Πλαστική χειρουργική: Πώς τα social media άλλαξαν τα πρότυπα ομορφιάς

Η πλαστική χειρουργική και η αξιοποίηση των εργαλείων και των επεμβάσεων για τη βελτίωση της εικόνας δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα. Δεν είναι φίλτρο στο Instagram, το Facebook ή το ΤikΤok, γι’ αυτό πρέπει να συζητάμε κάθε απόφαση για επέμβαση για τη βελτίωση της εμφάνισής μας με έναν καταξιωμένο πλαστικό χειρουργό.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM